Hlavní obsah

V Bahrajnu zaútočily vládní síly na zařízení Lékařů bez hranic

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Humanitární organizace Lékaři bez hranic ve středu uvedla, že 28. července bylo napadeno jejich zařízení v Bahrajnu. Příslušníci bahrajnských bezpečnostních sil z něj odvlekli jednoho z pacientů. Zadrželi také jednoho z místních spolupracovníků organizace, zkonfiskovali zdravotnický materiál a zařízení v Manámě zdemolovali. Napsal to ve zprávě tiskový mluvčí organizace Dušan Brinzanik.

Foto: Hamad I Mohhamed, Reuters

Převrácené kontejnery v centru bahrajnské Manámy

Článek

Pacient, kvůli kterému na zařízení zaútočili, je nezvěstný. Zadržen byl Saíd Mahdí, který pro organizaci pracoval jako tlumočník a řidič.

Minulý týden požádal o ošetření muž s vážným poraněním hlavy. Lékař mu poskytl první pomoc a byla zavolána sanitka, které jej měla dovézt do nemocnice Salmaníja.

Organizace zmiňuje, že je její povinnost pomoci každému bez ohledu na národnost a vyznání. Přestože Saíd Mahí jen asistoval týmu Lékařů bez hranic, zůstal ve vazbě. Přístup k němu byl odepřen i jeho rodině. O osud ošetřeného nic neuvádí, zřejmě ale jde o šíitu, protože právě většinoví šíité protestovali proti vládnoucí sunnitské elitě. Ta jejich protest brutálně zlikvidovala za pomoci Saúdské Arábie. [celá zpráva]

Zpráva lékařů bez hranic potvrzuje, že bahrajnské bezpečnostní složky jsou při postupu proti opozici zcela nemilosrdné. Neštítí se zasahovat v nemocnicích, odkud odvádějí zraněné demonstranty. Lékaře dokonce obvinili, že nemocnici ovládli, aby ji proměnili v centrum opozice. [celá zpráva]

Lékaři bez hranic uvádějí, že od února, kdy propukly protesty v Bahrajnu, ošetřili na dvě stovky zraněných a nemocných, kteří nehledali pomoc v běžných zdravotnických zařízeních, protože se báli, že budou zatčeni kvůli zapojení do protestů nebo spojení s demonstranty.

Tým Lékařů bez hranic viděl ve vesnicích lidi, kteří odmítli potřebnou hospitalizaci, protože se báli zadržení, i další, kteří byli zbiti ve vězení.

Zatímco na Libyi se kvůli tvrdému postupu proti opozici podnikají nálety, a o postupu proti Sýrii se mluví v Radě bezpečnosti OSN, i když bez výsledku, tvrdý zásah Bahrajnu prošel. V zemi je americká základna a demonstrovali šíité, u nichž byli obavy, že by mohli být napojeni na Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám