Hlavní obsah

Mezi sexuálními menšinami v muslimských zemích se šíří HIV

Novinky, rei

Mezi homosexuály a bisexuály na severu Afriky a Blízkém východě se šíří epidemie HIV. V úterý před tím varovali autoři zprávy katarské pobočky lékařské školy při Cornellově univerzitě, kteří provedli vůbec první komplexní průzkum sexuálních menšin v těch muslimských oblastech, kde je homosexualita či bisexualita společensky nepřijatelná.

Foto: Profimedia.cz

Článek

HIV se v těchto oblastech donedávna vyskytovalo v malé míře, v roce 2003 však byly poprvé zaznamenány změny. „Blízký východ a severní Afrika už nemohou být považovány za oblast, které se epidemie HIV netýká,“ uvedla hlavní autorka zprávy, epidemioložka Ghina Mumtazová.

Podrobná analýza, pro níž výzkumníci shromáždili tisíce dat, ukazuje, že poměr nakažených mezi muži, kteří jsou ve svých zemích kvůli hrozbě stigmatizace nuceni svoji sexuální orientaci tajit, se v jednotlivých zemích liší. V množství států ale přesáhl pět procent, což je práh pro vyhlášení epidemie. Týká se to například Egypta, Súdánu a Tuniska. V Pákistánu výzkumníci objevili oblast, kde je mezi menšinami 28 procent nakažených.

Při styku se nechrání

Dokument upozorňuje, že anální sex je jednou nejčastějších příčin přenosu HIV. V několika zemích tyto případy tvořily i více než čtvrtinu nahlášených. Problém je, že se muži při styku většinou nechrání.

„Počet nakažených HIV mezi muži, kteří mají styk s osobami stejného pohlaví, je jen jedna strana mince. Zdokumentovali jsme také vysoce riskantních praktiky, které budou mít pravděpodobně za následek další šíření HIV v příštích letech,“ upozornil jeden z výzkumníků Laís abú Raddad.

Zatímco homosexuálové v zemích regionu tvoří stejně jako jinde zhruba dvě až tři procenta obyvatelstva, muži na Blízkém východě a severu Afriky provozují častěji nechráněný sex. V uplynulém roce měli čtyři až čtrnáct sexuálních partnerů, přičemž jen necelá čtvrtina použila kondom.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Autoři studie proto doporučili státní úřadům, aby šíření HIV důsledněji sledovaly a zabývaly se prevencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám