Hlavní obsah

Netanjahu obrátil a je ochoten s Palestinci jednat o hranicích z roku 1967

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu změnil názor a je ochoten jednat o budoucím palestinském státu, jehož podoba by vycházela z hranic stanovených dohodou o příměří po šestidenní válce v roce 1967. Izraelským médiím to naznačily zdroje z jeho administrativy. Izraelci tak chtějí odvrátit jednostranné vyhlášení palestinského státu na půdě OSN příští měsíc.

Článek

K obnovení jednání, jež by vycházela z teritoriálního rozdělení před rokem 1967 a počítala s výměnami území, která mezitím Izraelci obydleli, vyzval v květnu americký prezident Barack Obama. Netanjahu to tehdy rázně odmítl s tím, že Izraelci se nestáhnou z celého Západního břehu Jordánu, i když to nebylo to, co Obama navrhoval.

Nyní se Jeruzalém k Obamově návrhu přiklonil, zdroje z premiérova úřadu naznačují zásadní obrat. Uvedly, že Netanjahu by obnovil přímá jednání s Palestinci, při nichž je ochoten jednat o návrhu stanovení hranic, „jenž by bylo pro Izrael obtížné přijmout“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zatímco Palestinci považují hranice z roku 1967 za smluvně dané, podle Izraele to byly jen prozatímně dohodnuté hranice. Z hranic z roku 1967 rámcově při jednáních s palestinskou samosprávou vycházely izraelské vlády i v minulosti, poslední jednání však zkrachovala loni na podzim.

Lidé z Netanjahuova okolí dávají ale dál jasně najevo, že se Izrael nevrátí k hranicím před konfliktem v roce 1967. Upozornili, že musí být vzaty v úvahu demografické změny, které se mezitím udály, čímž měli na mysli expanzi židovských usedlíků na západním břehu.

Snaha odvrátit debatu na půdě OSN

Izraelci rovněž prohlašují, že výměnou za ústupky musejí Palestinci uznat židovský stát Izrael a stáhnout svoji jednostrannou žádost o uznání, kterou hodlají předložit v září na půdě OSN.

Palestinská strana oznámila, že žádný nový návrh, o němž se zmiňují izraelská média, z Jeruzaléma nedostala. Nedávno navíc deník Ha'arec upozornil, že se Izraelci chystají zabrat další strategické oblasti na okupovaných územích. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám