Hlavní obsah

Starostu Kandaháru zabil sebevražedný atentátník s bombou v turbanu

– Kandahár

Sebevražedný atentátník, který ukrýval nálož v turbanu na své hlavě, zabil ve středu při atentátu starostu druhého největšího afghánského města Kandaháru. Podle agentury AFP se útočník přiblížil ke starostovi, jenž v hale radnice rozmlouval s úředníky, a odpálil nálož. Kandahár je historickou kolébkou radikálního hnutí Tálibán.

Článek

Starosta Gulam Hamídí je již čtvrtým vlivným politikem, který byl ve stejnojmenné strategické provincii zabit od začátku letošního roku.

Čtyřiašedesátiletý Hamídí žil dlouho ve Spojených státech. Po svém návratu do Afghánistánu v roce 2006 ho do funkce starosty Kandaháru jmenoval prezident Hamíd Karzáí, s nímž ho pojí příbuzenské svazky. V roce 2009 Hamídí jen o vlásek unikl smrti, když u jeho projíždějícího automobilu explodovala bomba. Jeho zástupce loni zabili neznámí střelci.

Atentát se udál dva týdny poté, co byl v Kandaháru ve vlastním bytě zastřelen nevlastní bratr afghánského prezidenta Ahmad Valí Karzáí. Ten patřil k nejmocnějším mužům regionu a byl podezřelý, že obchodoval s heroinem a spolupracoval s Tálibánem. Spekulovalo se také, že měl napojení i na americkou zpravodajskou službu CIA.[celá zpráva]

Jeho smrt podle AFP odstartovala v provincii mocenský boj v kritické době pro západní spojence, kteří před svým ohlášeným odchodem ze země v roce 2014 právě začali s procesem předávání pravomocí a odpovědnosti za bezpečnost do rukou afghánské policie a armády.

Hamídího jméno bylo v poslední době také zmiňováno při hledání osoby, která by měla v Kandaháru nahradit právě zavražděného nevlastního bratra afghánského prezidenta Valího Karzáího.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám