Hlavní obsah

Íránského jaderného vědce zastřelili nedaleko jeho domova

Novinky, pst

Pětatřicetiletého íránského jaderného vědce Darjúše Rézájího zastřelili neznámí útočníci u jeho domu v Teheránu. Podle íránských medií, na která se odvolává BBC, byla při útoku zraněna i jeho žena. Loni v listopadu byl dálkově ovládanou náloží zabit jeho kolega Masúd Mohamádí. Íránský režim tyto atentáty připisuje izraelské tajné službě.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si v Natanzu prohlíží centrifugy na obohacování uranu.

Článek

Podle nepotvrzených zpráv zastřelili Rézájího útočníci, kteří projížděli kolem na motocyklu. Íránská agentura Isna potvrdila, že Rézájí pracoval pro Organizaci pro atomovou energii.

Íránský jaderný program vyvolává obavy v Izraeli i na Západě, protože může vyústit k produkci jaderné bomby. Islámská republika navíc intenzivně rozvíjí program balistických raket a zvyšuje jejich dolet.

Na západě se proto již vícekrát objevily spekulace, že USA nebo i Izrael samostatně podniknou vojenskou operaci s cílem íránský program zlikvidovat. Předpokládaným terčem vzdušného úderu by se měly stát jaderné reaktory a zařízení na produkci obohaceného uranu. [celá zpráva]

Kromě atentátů na jaderné vědce byl navíc nedávno rozšířen počítačový virus, který byl zacílen na poškození íránských provozů, což se také stalo.[celá zpráva]

Teherán nicméně tento týden oznámil, že uvedl do provozu nové centrifugy na rychlejší obohacování uranu, který je nutný i pro výrobu atomové bomby. Francouzská vláda označila oznámení íránského režimu za provokaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám