Hlavní obsah

V Damašku rozmístili kvůli protestům vojáky

Damašek

V pátek byla v Sýrii zesílena bezpečnostní opatření kvůli očekávaným protestům po modlitbách. V hlavním městě Damašku byli rozmístěni vojáci. Nově byla na ulicích postavena kontrolní stanoviště. Také se prohledávaly domy a byty, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Páteční demonstrace v syrském městě Sukba

Článek

Bezpečnostní síly se soustředí především na čtvrtě Kabun a Ruknidin. „Ruknidin je zcela izolován. Tisíce příslušníků bezpečnostních sil jsou na hlídkách a prohledávají domy a zatýkají,“ uvedl Rami Abdal Rahmán ze syrské organizace pro ochranu lidských práv SAMI. Čtvrtě jsou podle něj zcela odříznuté. V ulicích jsou zátarasy.

Vypnuta byla i elektřina ve čtvrtích Harasta a Daman, uvedl jeden z obyvatel metropole. Podle něj vojáci změnili taktiku. Prý unášejí lidi na ulicích a v kavárnách.

Podle něj se syrská vláda snaží zastavit protesty ještě před blížícím se ramadánem, protože o ramadánu by se mohlo masově demonstrovat každý den.

Minulý pátek se v Damašku konala velká demonstrace. Zásah proti ní si podle opozice vyžádal třicet obětí.

Tento týden protesty probíhaly především ve městě Homs, kde bylo od soboty podle demonstrujících zabito na padesát osob. Při posledním zásahu tam byli zabiti dva lidé.

V pátek se demonstrace konaly ve většině měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám