Hlavní obsah

Na jihu Jemenu zabili vůdce al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenská armáda zabila v úterý na jihu země provinčního vojenského šéfa Al-Káidy na Arabském poloostrově Ajáda Šabváního. S odvoláním na zdroj jemenské armády to ve čtvrtek uvedla agentura AFP. Jemen už jednou ohlásil Šabváního smrt, jeho zabití ale radikálové popřeli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šabvání přišel o život v úterý v provincii Abján v bojích, které mezi islámskými radikály a vojáky pokračovaly i ve středu, upřesnil zdroj.

Podle oficiální jemenské agentury Saba byl v těchto bojích zabit nejméně ještě jeden "nebezpečný představitel" místní Al-Káidy.

Jemenské úřady již v lednu 2010 oznámily, že Šabvání zahynul spolu s dalšími pěti místními vůdci Al-Káidy při leteckém útoku jemenské armády, ale síť islámských teroristů to popřela. [celá zpráva]

K nové zprávě o Šabváního smrti se zatím nevyjádřila.

Západní mocnosti a sousední Saúdská Arábie varují, že al-Káida by mohla zneužít současné nestabilní situace, kdy se pokouší opozice dosáhnout odchodu prezidenta. Jemen by se tak mohl propadnout do chaosu, jehož by Al-Káida využila k posílení své pozice v této nejchudší arabské zemi a k její přeměně v platformu pro další útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám