Hlavní obsah

Izraelští vojáci vstoupili na francouzskou loď, která chtěla prorazit blokádu Gazy

Jeruzalém

Plavidla izraelského námořnictva obklíčila v úterý francouzskou loď Dignité Al-Karamá, která chce prolomit izraelskou blokádu pásma Gazy. Oznámili to organizátoři akce a potvrdila izraelská armáda. Na loď vstoupili izraelští vojáci, uvedla BBC. Zásah se čekal.

Článek

"Izraelské námořnictvo získalo kontrolu nad (francouzskou) lodí," sdělila agentuře AFP mluvčí izraelské armády. Podle zprávy izraelského veřejného rozhlasu se nalodění vojáků obešlo "bez incidentů".

Dignité Al-Karamá měla pobřeží pásma dorazit asi v polovině dne. Izraelská armáda předem varovala, že jakémukoliv pokusu o prolomení blokády Gazy zabrání.

"Loď obklíčila nejméně tři izraelská plavidla a od 09:06 SELČ jsou rušeny veškeré komunikační kanály, nemůžeme se s nimi (s aktivisty na palubě) spojit telefonicky ani přes internet," sdělil AFP v Paříži jeden z organizátorů Julien Rivoire.

Izraelská armáda nejprve potvrdila, že francouzskou loď sleduje, v pozdějším prohlášení pak uvedla, že s Dignité navázala první kontakt. V něm podle citace agentury Reuters kromě upozornění, že se blíží k zóně blokády, navrhla, že zboží, které má francouzská jachta na palubě, může být dopraveno do pásma Gazy legálně přes pozemní hraniční přechody a přístav Ašdod.

Organizátoři akce pak uvedli, že izraelská plavidla obklíčila loď Dignité v mezinárodních vodách, asi 40 kilometrů od pobřeží Gazy. Vyslala lodi varování, že "pluje v kurzu mířícím do zóny, která je pod bezpečnostní námořní blokádou".

Izrael odmítl upřesnit, v jaké vzdálenosti od břehů Gazy by izraelské námořnictvo mohlo francouzskou loď zadržet.

Nakonec vstoupili izraelští vojáci na palubu lodě.

 Na palubě jsou aktivisté

"Na palubě Dignité Al-Karamá se nachází 16 cestujících šesti národností, kteří nejsou ozbrojeni a nechtějí se uchýlit k násilí. Tento zlomek flotily nepředstavuje v žádném ohledu hrozbu," citovala AFP z prohlášení organizátorů větší akce, během níž mají do Gazy připlout i další lodě. Celkem jich má být deset.  Zbývajících devět zůstává zablokováno v řeckých přístavech, protože jim řecké úřady odmítly povolit vyplutí.

Hlavním cílem akce je podle organizátorů dosáhnout okamžitého zrušení blokády pásma, kterou Izrael zdůvodňuje snahou zabránit pašování zbraní radikálnímu hnutí Hamás.

Při loňském zásahu proti první takové flotile zabilo izraelské komando devět tureckých aktivistů. Incident vedl k prudkému ochlazení turecko-izraelských vztahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám