Hlavní obsah

Francie a USA zpochybnily legitimitu syrského režimu, Damašek se ohradil

Damašek/Washington

Po pondělních útocích na americké a francouzské velvyslanectví v Damašku přišly obě země s tvrdou kritikou Sýrie. Americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová oznámila, že režim ztratil oprávnění vládnout. Damašek se proti kritice ohradil.

Článek

V pondělí vytloukl dav stoupenců prezidenta Bašára Asada okna na americkém velvyslanectví v Damašku a ochranka francouzské ambasády musela útočníky zastrašovat střelbou do vzduchu. Ti se pokoušeli se prorazit vstup do budovy, při čemž strhli i francouzskou trikolóru a nahradili ji syrskou vlajkou. Napadena byla i rezidence amerického velvyslance Roberta Forda.

Americká ministryně zahraničí Clintonová potom prohlásila, že Syřané musejí „okamžitě splnit své mezinárodní závazky chránit diplomaty a majetek všech zemí“.

Pustila se i do prezidenta Asada, jenž čelí silným protestům obyvatel, které se mu nedaří zvládnout ani za použití velké síly: „Prezident Asad ztratil legitimitu, není nepostradatelný a my nebudeme nic investovat do jeho udržení u moci. Naším cílem je vidět, že se prosazuje vůle syrského lidu po demokratické transformaci.“

"Ty incidenty svědčí o tom, že režim je na šikmé ploše," přisadil si francouzský premiér François Fillon a vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby jednala. Její mlčení o Sýrii je podle něj neobhajitelné.

Damašek k tomu v úterý vydal ostré prohlášení, v němž výrok Clintonové označil za provokaci a snahu udržovat v Sýrii napětí. "Je to další důkaz zjevného amerického vměšování do vnitřních věcí Sýrie. Legitimita syrského vedení nezávisí na USA ani na nikom jiném, ale na vůli syrského národa," uvádí se v textu, který zveřejnila syrská agentura SANA.

V úterý také selhal pokus syrské vlády o jednání s opozicí. Ta se konference o demokratizaci odmítla zúčastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám