Hlavní obsah

Americký ministr obrany Panetta navštívil nečekaně Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový americký ministr obrany Leon Panetta v neděli přicestoval na předem neohlášenou návštěvu Iráku, aby se sešel s tamními představiteli. Oznámili to američtí vojenští představitelé působící v Iráku.

Článek

USA mají do konce roku stáhnout z Iráku zbývajících 46 000 vojáků, pokud Bagdád nepožádá o prodloužení mandátu pro část kontingentu. Americký Bílý dům stále nabízí Iráku, že v zemi po stažení většiny svých jednotek nadále ponechá 10 000 vojáků. Jejich úkolem by bylo pokračování výcviku iráckých ozbrojených složek v průběhu roku 2012.

Předtím byl Panetta neohlášeně v Afghánistánu, kde hovořil mimo jiné o plánovaném odchodu amerických sil z Afghánistánu. Podle něj největší výzvou zůstává výcvik afghánských ozbrojených složek v následujících měsících a letech. "Učinili jsme v tom velký pokrok, ale myslím si, že ještě zbývá hodně práce," podotkl s tím, že teprve potom bude možné předat plnou odpovědnost za bezpečnost v zemi Afgháncům.

Ze zhruba 100 000 amerických vojáků v Afghánistánu by se jich podle představ americké vlády mělo do konce roku vrátit domů 10 000. Do konce léta příštího roku by jich mělo odejít dalších 23 000 a koncem roku 2014 by již v zemi neměl zůstat jediný americký voják.

Panetta úřad šéfa Pentagonu převzal 1. července po Robertu Gatesovi, který odešel do důchodu. Do konce června byl šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám