Hlavní obsah

V Iráku našli hrob s 900 oběťmi Husajnova režimu

– Bagdád
Novinky, rei

Irácké úřady odhalily další masový hrob obětí režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Ve vyhloubeném zákopu zřejmě v 80. letech skončilo 900 Kurdů. O středečním nálezu asi 70 kilometrů od města Divaníja ve střední části země informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Experti se domnívají, že v Iráku jsou stovky masových hrobů.

Článek

„Těla byla pohřbena do zákopu. Bylo jich v něm devět set,“ citovala agentura šéfa provinčního úřadu zabývajícího se zločiny Husajnova režimu. „Prvotní známky naznačují, že jsou to ostatky Kurdů. Byly převezeny do laboratoří v Nadžáfu k expertizám a identifikaci,“ doplnil mluvčí s poukazem, že lidé byli zabiti zřejmě v 80. letech.

Odhaduje se, že během Saddámovy vlády mezi lety 1979 a 2003 zmizelo v Iráku nejméně 300 000, ale zřejmě až 1 300 000 lidí. Kurdové byli nejpostiženější skupinou.

Experti se domnívají, že v Iráku jsou stovky masových hrobů, jen krátce po americké invazi do země v březnu 2003 jich bylo odhaleno přes 200. Naposledy byl jeden objeven v provincii Anbar v dubnu. Byla v něm těla 800 lidí včetně žen a dětí.

Irák byl v 80. letech ve válce s převážně šíitským Íránem a během těchto let zesílila také perzekuce iráckých šíitů ze strany sunnitského diktátora.

Husajn byl za svoje zločiny popraven koncem roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám