Hlavní obsah

OSN: Za květnové násilnosti v Libanonu může Izrael i demonstranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Izrael použil sílu "nepřiměřenou hrozbě", když během květnové demonstrace Palestinců na libanonsko-izraelském pomezí nechal střílet do davu ostrou municí. Část viny nesou i demonstranti, kteří se chovali provokativně a násilnicky. Tvrdí to zpráva OSN, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Článek

Při zmíněných násilnostech 15. května zahynulo podle OSN sedm lidí, původní zprávy hovořily až o jedenácti obětech střelby. Incident se udál na takzvané modré linii, nárazníkovém území vytyčeném OSN mezi Izraelem a Libanonem.

Zprávu vypracoval úřad generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na základě vyšetřování, které provedl kontingent Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL).

Protesty během výročí Izraele

Zpráva tvrdí, že protestující dav házením kamenů a zápalných lahví přes izraelský plot a modrou linii byl provokativním a násilným činem, který porušil rezoluci 1701 Rady bezpečnosti OSN. Ta v roce 2006 ukončila ozbrojený konflikt mezi židovským státem a libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Izraelské ozbrojené síly se svou akcí nicméně rovněž dopustily porušení stejné rezoluce.

Dokument OSN mimo jiné vyzval libanonskou armádu a úřady, aby v oblasti zajistily pořádek a zabránily dalším incidentům v nárazníkové zóně. Izrael by se zase v budoucnu měl v podobných situacích vyvarovat ostré střelby, vojáci ji podle OSN mají využít jen v okamžiku jasné sebeobrany.

Palestinci demonstrovali na výročí vyhlášení izraelského státu v květnu 1948. Dějištěm incidentů byly mimo jiné Jeruzalém, Tel Aviv, pásmo Gazy, Izraelem okupované syrské Golanské výšiny a izraelsko-libanonská hranice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám