Hlavní obsah

Syřan natočil svou vlastní smrt, ostřelovače zachytil na mobil

Na internetu se objevilo video ze syrského města Homs, kde pokračuje razie armádních jednotek proti oponentům režimu Bašára Asada. Autor snímku na něm zachytil poslední vteřiny před svojí smrtí po zásahu od ostřelovače.

Článek

„Armádní jednotky bezdůvodně střílejí na mé spoluobčany, je 1. července a žádné demonstrace neprobíhají,“ komentuje situaci hlas na roztřesené nahrávce, kterou měl pořídit jeden z odpůrců režimu prezidenta Bašára Asada z okna domu v Homsu.

Zpočátku jsou na videu vidět pouze rozmazané okolní domy a balkony. Poté ale kamera zachytí muže s puškou v zelené uniformě stojícího ve stínu na ulici. Voják, který údajně patří k Asadovým milicím, pak namíří zbraň přímo na kameramana. Následně zazní jediný výstřel a muž i kamera se skácí k zemi. Na pozadí je ještě chvíli slyšet volání o pomoc, poté nahrávka končí.

Muž, který video pořídil, údajně svým zraněním podlehl. Jeho totožnost není známa. Režim, který se od konce března snaží protivládní nepokoje potlačit násilím, totiž do země nepouští zahraniční novináře ani pracovníky humanitárních organizací.

Důkazy o krvavých bojích se tak do světa dostávají prostřednictvím sociálních sítí. Tuto nahrávku umístila na internet opoziční iniciativa Syria2011.

Opozice uvádí, že při protivládních protestech zemřelo přes 1400 lidí. Podle vlády bylo zabito 500 příslušníků bezpečnostních sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrští vojáci obsadili vzbouřené město Hama

Syrská armáda byla v noci na neděli rozmístěna ve městě Hama, kde se v pátek konala vůbec největší demonstrace proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Uvedla to BBC...

Výběr článků

Načítám