Hlavní obsah

Syrská armáda stáhla z Hamá tanky, razie pokračují

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda stáhla těžkou techniku z půlmiliónového města Hamá, kam tanky vjely v sobotu po mamutí páteční demonstraci. O stažení informovali syrští aktivisté bojující za lidská práva s tím, že tanky míří na sever do Idlíbu. Bezpečnostní síly ale podle BBC v Hamá pokračují v raziích a zatýkání obyvatel, postupují dům od domu.

Článek

Podle aktivistů se obyvatelé brání. V ulicích staví barikády a zapalují pneumatiky, aby zpomalili postup policie. Podle syrské organizace na ochranu lidských práv SOHR bylo ráno zatčeno dvacet lidí.

„Nejméně třicet autobusů vezoucích vojáky a policisty vjelo ráno do Hamá. Náhodně pálili v obytných čtvrtích,“ řekl majitel malé dílny Ahmad agentuře Reuters.

Další obyvatelé informovali o střelbě na západě města.

Hamá zažilo v pátek masovou demonstraci, které se účastnily desítky tisíc lidí, některé zprávy uváděly tři sta tisíc. V sobotu byl proto odvolán guvernér stejnojmenné provincie. [celá zpráva]

V sobotu večer se do Hamá vrátili vojáci. Obsadili vstupy do města. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám