Hlavní obsah

Hizballáh odmítl obvinění z atentátu na expremiéra

Bejrút

Vůdce libanonského šíitského hnuti Hizabbláh Hassan Nasralláh v sobotu odmítl, že by se čtyři členové hnutí podíleli na atentátu bývalého premiéra Rafíka Harírího. Řekl také, že nebudou nikdy vydáni, uvedla BBC. Zvláštní tribunál pro Libanon (STL) na ně vydal zatykače a ve čtvrtek jej předal libanonským představitelům.

Foto: TV Manar, Reuters

Hassan Nasralláh při projevu

Článek

Nasralláh dodal, že žádná síla na světě nemůže být schopna zatknout čestné bratry. Jejich jména zatím zveřejněna nebyla, ale podle agentur jde především o padesátiletého Mustafu Badraddína z velení vojenského křídla Hizballáhu. Je také podezříván z podílu na atentátech na americké a francouzské velvyslanectví v Kuvajtu v roce 1983. [celá zpráva]

Dalšími třemi osobami, na něž STL vydal zatykače, jsou Sálim Ajjáš, jenž velel skupině, která atentát na Harírího spáchala, Asad Sabra a Hasan Anísí.

Nasralláh v sobotním projevu odmítl všechna obvinění STL jako neoprávněná. Podle něj jde o útok na jeho hnutí a za jejich obviněními je Izrael.

Obvinění mají podle něj čestnou historii, protože vzdorovali izraelské okupaci.

„Nemohou je najít a zatknout za třicet nebo šedesát dní, ani za rok, dva roky, třicet nebo tři sta let. Uskuteční se jen soud za jejich nepřítomnosti, přičemž verdikt už byl vyřčen,“ řekl Nasralláh.

„Myslíte si, že by tribunál byl čestný k bojovníkům, kteří vzdorují Izraeli? Tento tribunál byl od počátku vytvořen z politických důvodů," dodal.

Rafik Harírí se stal v únoru 2005 spolu s 22 dalšími lidmi obětí atentátu v Bejrútu. Zabila je mohutná bomba.

Reklama

Výběr článků

Načítám