Hlavní obsah

Chtějí konfrontaci a krev, obvinil propalestinské aktivisty izraelský ministr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman v úterý označil propalestinské aktivisty, kteří organizují novou flotilu lodí s pomocí pro blokované pásmo Gazy, za štváče. Lieberman řekl, že vyhledávají „konfrontaci a krev“. Izrael podle amerického listu Christian Science Monitor plánuje potrestat zákazem vstupu na své území každého novináře, který by se s aktivisty vydal prolomit blokádu Gazy.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Aktivisté tvrdí, že v nejbližších dnech je připravena z evropských přístavů vyplout asi desítka lodí.

„Jednoznačně jim jde o provokaci, vyhledávají konfrontaci a krev a spoustu televizních záběrů,“ reagoval Lieberman v izraelském armádním rozhlase s tím, že tvrdé jádro účastníků jsou terorističtí aktivisté.

Izrael varuje, že ani nové flotile nedovolí prorazit blokádu. Lieberman asi 400 stovkám aktivistům, mezi nimiž jsou také i europoslanci, akademici a bývalý analytik CIA, nabízí doručení pomoci Palestincům přes izraelský přístav Ašdod, Egypt nebo prostřednictvím OSN.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak v pondělí vyzval ostatní vlády, aby flotilu nepodporovaly.

Novináři mají zákaz

Americký list Christian Science Monitor mezitím uvedl, že Jeruzalém zastrašuje novináře, kteří by se chystali plavbu flotily zpravodajsky pokrýt. Takovým reportérům by údajně hrozil desetiletý zákaz vstupu na izraelské území. Oficiální protest v té souvislosti už prý podalo izraelské sdružení zahraničních reportérů.

Loňská výprava flotily vypravené z Turecka skončila zásahem izraelského komanda na moři, přičemž zemřelo devět aktivistů. Incident vyvolal diplomatický spor mezi Tureckem a Izraelem. Jeruzalém pak po mezinárodním nátlaku mírně uvolnil režim blokády palestinské enklávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám