Hlavní obsah

Syn izraelského premiéra se na facebooku vysmíval Arabům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Syn izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který slouží v armádě jako jeden z jejích mluvčích, se na své facebookové stránce posmíval Arabům a muslimům. Armáda ho za to podle deníku Haarec pokárala. Výroky Jaira Netanjahua podle listu odhalily kontroverzní názor první rodiny státu na Araby.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Devatenáctiletý Jair Netanjahu napsal, že muslimové "slouží nenávisti a smrti" a že "násilí má své náboženství a tím je islám". Napsal to po palestinském útoku v jedné z židovských osad na západním břehu Jordánu. Palestinci při něm ubodali jednu izraelskou rodinu k smrti.

Jair ve svých úvahách rovněž vyjádřil naději, že Palestinci nikdy svůj stát mít nebudou. Před dvěma lety na facebooku zorganizoval skupinu, která vyzývala k bojkotu arabských výrobků.

Podle Haarecu byly Jairovy názory z facebooku vymazány dvě hodiny poté, co redaktoři listu požádali premiérovy poradce o reakci. Ti ale odmítli komentovat výlevy na komunikační síti a odkázali deník na právníka rodiny Netanjahuových Davida Šimrona. Ten prohlásil, že jde o cynické zneužití výroků pronesených v hněvu.

"Premiér i jeho manželka vyznávají umírněnost a toleranci, respektují všechny lidi bez ohledu na jejich náboženské vyznání, původ a národnost a v tomto duchu také vychovávají své děti," sdělil Šimron.

Palestinský mluvčí Husám Zumlut ale řekl, že je to výsledek Netanjahuovy školy. "Právě to Netanjahu produkuje v rámci rodiny i společnosti," sdělil.

Armáda Jairovi Netanjahuovi připomenula své zásady a postupovala prý vůči němu stejně jako v případě jakéhokoli jiného vojáka.

Premiér Netanjahu již přiznal Palestincům právo na stát, avšak odpovědnost za zablokované mírové rozhovory přičítá tomu, že Palestinci odmítají uznat Izrael jako židovský stát. Ačkoli sám se v mládí jako voják účastnil bojových operací, Jair Netanjahu nastoupil před dvěma lety do nebojové jednotky. Podle tisku k tomu má zdravotní důvody, jež rodina nespecifikovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám