Hlavní obsah

Syrská armáda dosáhla při pronásledování opozice hranic s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Syrská armáda, která na severu země postupuje proti vzbouřencům, dosáhla ve čtvrtek hranic s Tureckem, které překročily tisíce uprchlíků. Svědci viděli syrské tanky a vojáky ve vesnici Chirbat al-Džúz.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrské obrněné transportéry projíždějí kolem turecké hranice.

Článek

Jeden z obyvatel turecké příhraniční vesnice Güveççi agentuře AFP řekl, že kolem šesté ráno viděl přijíždět na návrší, vzdálené od hranice necelý kilometr, několik tanků a vojáky. Turecká vlajka, kterou před několika dny vztyčili běženci na jedné z budov na úbočí tohoto kopce na znamení vděčnosti Turecku, jež už přijalo přes 10 000 syrských uprchlíků, byla nahrazena syrskou vlajkou, konstatoval zpravodaj AFP.

Podle fotografa Reuters zdržujícího se v Güveççi byli syrští ostřelovači rozmístěni na střechách domů v Chirbat al-Džúzu.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrští uprchlíci na turecké straně hranice

V improvizovaném táboře, který si zřídili syrští běženci několik metrů od hranice, přebývají tisíce Syřanů, kteří váhají s odchodem do Turecka z obavy, že už by se pak nemohli vrátit domů. Vyčkávají proto těsně u hranice, vymezené jen jednou řadou ostnatého drátu. Od turecké strany se jim prý dostalo ujištění, že mohou v případě nebezpečí hranici překročit. Když se tanky přiblížily, několik set Syřanů raději hranici překročilo.

Do Turecka uteklo nejméně deset tisíc Syřanů před syrskou armádou zasahující na severu země. Damašek tvrdí, že útočí na ozbrojené gangy, obyvatelé ale uvádějí, že terčem je opozice.

Konflikt v Sýrii si od 15. března vyžádal asi 1300 obětí na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám