Hlavní obsah

Saúdka porušila zákaz a posadila se v autě za volant

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepsaný zákaz pro ženy řídit automobil v noci na pátek porušila neznámá občanka Saúdské Arábie. Z jízdy pořídila videozáznam, který umístila na internetu, informovala agentura Reuters. Učinila tak na podporu kampaně na sociálních sítích za právo žen řídit vozidla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Saúdka porušila zákaz a posadila se v autě za volant, vše natočila Video: Reuters

 
Článek

Řízení aut nemají ženy v Saúdské Arábii zákonem zakázáno, nicméně všichni obyvatelé musí mít na autech místní poznávací značky a ty se ženám nevydávají. V praxi je tak jejich přítomnost za volantem nelegální.

„Všechno, co chceme, je, abychom nemusely být závislé na mužích jako řidičích. Není to z lásky k řízení, dopravě, nebo kvůli zkušenosti. Chci, abych mohla jet do práce nebo jet vyzvednout, co potřebuji. Myslím, že společnost je na nás připravena,“ říká na videu žena s tradičním šátkem na hlavě, která se necelou hodinu po půlnoci vydala na jízdu po ztmavlé silnici.

Kampaň za právo Saúdek řídit auto na sociálních sítích sílí. Hlásí se k ní tisíce žen i mužů. Organizátoři instruují ženy v řízení a vyzývají je, aby vyjely na silnice se zahraničními poznávacími značkami.

Ženě z videa hrozí postih, stejně jako Manal Šarífové, jedné z organizátorek kampaně, která video ze svojí jízdy rovněž zveřejnila na internetu, přičemž vyzývala další ženy, aby následovaly jejího příkladu. Žena byla z vazby propuštěna, ale hrozí jí obvinění kvůli „pošpinění pověsti království v zahraničí a burcování veřejnosti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám