Hlavní obsah

Výbuch plynu zabil v Izraeli čtyři lidi, 88 turistů bylo zraněno

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Mohutná exploze v noci na pátek otřásla čtyřpatrovým domem v centru izraelského města Netanja severně od Tel Avivu. Budova se částečně zhroutila. Při výbuchu byli zabiti podle listu Ha´arec nejméně čtyři lidé, dalších 88 jich bylo zraněno. Převažují mezi nimi francouzští turisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch plynu zabil v Izraeli čtyři lidi, 88 turistů zranilVideo: Reuters

 
Článek

Zahynuly dvě čtyřicetileté ženy, jeden jednapadesátiletý muž - ten až po převozu do nemocnice - a dvacetiletý mladík. Mezi zraněnými, z nich někteří utrpěli vážná poranění, jsou především francouzští turisté, kteří v Netanji trávili dovolenou.

Příčina exploze, která zahřměla krátce po půlnoci, zatím není známa, ale považuje se za ní únik plynu. Výbuch byl "velmi pravděpodobně náhodný", uvedl policejní mluvčí Mickey Rosenfeld. Podle něj explodovala jedna z tlakových láhví, které lidé v obytném domě používají při vaření na plynových sporácích.

Mohutný výbuch obytný dům i přilehlé budovy značně poškodil. Část budovy, v jejímž přízemí byla restaurace, spadla. Záchranáři prohledávají trosky, jestli pod nimi někdo nezůstal uvězněn.

Tlaková vlna vyrazila okolním domům okna i okenice. Poničeny byly i kavárny ve vzdálenosti několika set metrů. Ulici Herzl pokrývají trosky.

Zadržen podezřelý

Policie byla už ve čtvrtek informována, že okolo zásobníku plynu se potuluje podezřelý muž. Policie ale muže, kterého vyslechla, nezadržela. Zatčen byl až po výbuchu. Je podezřelý, že manipuloval se zásobníky plynu.

Několik obyvatel uvádělo, že v okolí budovy byl silně cítit plyn. Proto byli ve čtvrtek odpoledne na scénu povoláni zaměstnanci firmy dodávající plyn. Ti však uvedli, že nezjistili žádné problémy s plynovými zařízeními v budově. O pár hodiny později plyn vybuchl. Policie zvažuje, že bude vyslýchat zaměstnance společnosti prodávající plyn. Podezírá je z nedbalosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám