Hlavní obsah

Syrská armáda táhne na další město

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

Syrské armádní jednotky, které v neděli dobyly vzbouřené město Džisr aš-Šughúr, se chystají na další. Napsala to v pondělí agentura Reuters.

Článek

Márat Númán se nachází na severu země u dálnice z Damašku do Aleppa a v minulých dnech se v něm také uskutečnily velké protivládní demonstrace. Už v pondělí byl hlášen pohyb jednotek a obrněných vozidel 14 kilometrů od města.

Svědkové uvedli, že jednotky vede bratr prezidenta Bašára Asada a velitel jeho gardy Máhir. V minulých dnech se ale podle svědků v Džisr aš-Šughúr potýkal i s rebelií ve vlastních řadách. Jeden z uprchlíků řekl agentuře AP, že v centru města viděl bojovat armádní tanky proti sobě poté, co posádky čtyř obrněnců dezertovaly.

Džisr aš-Šughúr leží asi 20 kilometrů od hranic s Tureckem, kam před vojáky uteklo na 7000 lidí. Město s 50 000 obyvateli je téměř liduprázdné, k hranicím z něj uprchla většina obyvatel. Svědkové v Turecku vypověděli, jak po nich vojáci stříleli. Vláda tvrdí, že zakročuje proti ozbrojeným gangům, které v minulých dnech zabily 120 příslušníků ozbrojených sil. Svědkové informovali, že mrtví byli civilisté nebo vojáci, kteří neuposlechli příkaz střílet do lidí.

Prezident Asad čelí největším protestům od roku 2000, kdy prezidentský úřad zdědil po smrti svého otce. Nepokoje si podle nových odhadů humanitárních organizací dosud vyžádaly smrt 1300 civilistů a více než 300 vojáků a policistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Západ prosazuje rezoluci proti Sýrii

Velká Británie a Francie předložily s podporou Německa a Portugalska v OSN návrh rezoluce odsuzující represe syrského režimu vůči opozici. Návrh, který nežádá...

Ze syrské armády začali zbíhat vojáci

Armáda, kterou k potlačení protestů proti své vládě vyslal syrský prezident Bašár Asad, se potýká s prvními případy dezerce. S odkazem na svědky, z nichž mnozí...

V Sýrii umučili dalšího teenagera

Už druhý syrský teenager zadržený bezpečnostními silami, byl vrácen rodině mrtvý s patrnými stopami bití na těle. Patnáctiletý Tamír Mohammad Šaraj byl...

Výběr článků

Načítám