Hlavní obsah

V Jemenu demonstrovalo sto tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Sto tisíc lidí se po pátečních modlitbách sešlo v centru jemenského hlavního města Saná. Protestovali proti vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který je na léčení v Saúdské Arábii poté, co ho zranily střepiny při explozi. Požadovali, aby viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí, který Sáliha zastupuje, umožnil vytvoření nové vlády.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Stotisícová demonstrace v Saná

Článek

"Chceme přechodnou vládu," volali demonstrující. Podpořilo je deset tisíc členů kmene Hašídů, které vedl šajch Sádik Ahmar.

Nesli 41 rakví s ostatky svých bojovníků padlých ve střetech. "Lidé si přejí postavit toho řezníka před soud," dávali najevo své přání příslušníci kmenové milice, které se vzepřeli Sálihovi. [celá zpráva]

Foto: Ammar Awad, Reuters

Demonstranti v Jemenu kolo rakví bojovníků

Kmeny v květnu rozpoutaly v Saná rozsáhlé střety, při nichž stály proti armádě a chránily opozici. Zmocnily se také několika vládních budov. Od minulého pátku dodržují příměří.

Protesty proti prezidentovi se  konaly také v dalších městech včetně Táizzu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Demonstranti v Jemenu se modlí na silnici

Sálihovi stoupenci tvrdí, že se prezident v nejbližších dnech vrátí, opozice naopak doufá, že jeho odjezd ze země umožní uzavřít dohodu o předání moci. Sálih ji třikrát odmítl podepsat. [celá zpráva]

O její naplnění nyní vyjednávají USA a Saúdská Arábie. Dohoda počítá s ustavením vlády národní jednoty, v níž bude zastoupena také opozice, a s vypsáním voleb do dvou měsíců.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Centrem Saná nesou rakve s padlými bojovníky

Sálihův stav je však možná vážnější, než se uvádělo hned po útoku. Údajně mu selhávaly popálené plíce a měl popáleniny na značné části povrchu těla.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám