Hlavní obsah

Jemen potvrdil zabití radikálů, o zapojení USA se nemluvilo

Saná/Washington

Jemenská státní televize informovala o zabití radikálů z al-Káidy na jihu země ve městě Zindžibar. Měl tam být zabit jeden z nebezpečných velitelů al-Káidy na Arabském poloostrově a v Levantě i další členové teroristické sítě. Americké weby připisují akci tajné službě CIA, která použila bezpilotní letadla, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator

Článek

O útoku na teroristy informovala i jemenská státní televize. Podle ní byl zabit Abú Alí Harísi, popsaný jako jeden z nejnebezpečnějších velitelů al-Káidy v provincii Šabwa. Podle listu New York Times byl útok podniknut už minulý pátek [celá zpráva].

Tedy v den, kdy byl zraněn jemenský prezident Alí Abdadlláh Salíh. [celá zpráva]

Podle jemenského zdroje byli při operaci bezpečnostních sil zabiti „různí velitelé a členové al-Káidy v provincii Abján".

Jeden z představitelů jemenské vlády ale CNN řekl, že vláda má společné cíle s USA: „Jemenská vláda má pevné partnerství s americkou vládou zejména na poli boje proti terorismu.“

Už dříve USA podnikaly letecké útoky na Jemen proti radikálům, i když vláda v Saná tvrdila, že útočily jemenské tryskáče.

Bývalá poradkyně George Bushe pro bezpečnost Fran Townsendová řekla CNN: "Bylo to obnovení (náletů). A vypadá to jako jejich zesílení. Některé jsou možná podniknuty na základě hrozeb a zpráv zpravodajců.“

Townsendová přiznala, že už dříve se letecké útoky bezpilotními stroji na Jemen podnikaly. V zemi je velmi aktivní odnož al-Káidy, která připravovala i útoky na USA.

USA přestaly s nevměšováním

Od zahájení protestů se USA do vývoje v zemi snažily nevměšovat, i když prezident Alí Abdalláh Salíh, který odmítal odstoupit, byl velkým spojencem USA. Výjimkou byl jen jeden útok z minulého měsíce, jehož cílem byl Američan jemenského původu, radikální duchovní Anwar Awlaki. Útok ale nebyl cílen na obydlená místa.

Chaosu, který propukl, když se před dvěma týdny rozhořely boje mezi vládními silami a milicemi Hašídů, využili i islámští radikálové. Ti se pokusili na jihu země ovládnout Zindžibar.

Pro jemenskou vládu i USA je nejčernějším scénářem ten, že by v důsledku protestů al-Káida v Jemenu posílila.

Townsendová dodala, že chaos v zemi představuje problém. Podle ní z něj „těží naši nepřátelé, a ne my.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám