Hlavní obsah

Nebeský jezdec bin Ládin přinese USA obnovený džihád, varuje al-Káida

Novinky, rei

Dlouholetý mentor a pobočník vůdce teroristů z al-Káida varoval Spojené státy, že zabitím Usámy bin Ládina boj s islamisty neskončil. Video se objevilo na internetu ve středu, uvedla agentura Reuters. Ajmán Zavahrí na něm nazval bin Ládina mučedníkem a podpořil povstání v arabských zemích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Al-Káida varuje USA před pomstou s nebeským jezdcem bin LádinemVideo: Reuters

 
Článek

„Šejk (bin Ládin) odešel za svým Bohem jako mučedník, ať je vůči němu Bůh milostiv. My musíme pokračovat v jeho cestě džihádu, abychom vyhnali vetřelce ze země muslimů a očistili ji od nespravedlnosti,“ říká Zavahrí na 28 minut dlouhém videozáznamu, který kombinuje bývalé projevy bin Ládina se zpěvy a záběry, na nichž se Usáma prohání na koni.

Američané a jejich spojenci by se podle Zavahrího neměli radovat, že zabili bin Ládina, protože boj proti nim bude pokračovat. „Amerika dnes díky Bohu nečelí (pouze) jednotlivcům nebo skupinám, nýbrž vzbouřenému národu, který se probral ze svého spánku do oživeného džihádu, jenž mu bude všude v cestě,“ poznamenal.

Zavahrí odsoudil americkou armádu za to, že bin Ládina pohřbila do moře, což je podle něj v rozporu se zvyky muslimů.

Bin Ládinův mentor a pobočník zároveň pochválil lid, který se postavil vládám v jeho rodném Egyptě a dalších arabských zemích. Vyzval Pákistánce, aby následovali tento příklad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám