Hlavní obsah

Američané tajně útočí v Jemenu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda zintenzivnila tajné nálety svých bezpilotních a bojových letounů v Jemenu, napsal ve čtvrtek deník The New York Times. Spojené státy podle listu využívají k boji proti islámským radikálům rostoucího mocenského vakua po hospitalizaci prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, jehož při bojích armády se vzbouřenci zasáhl šrapnel.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator

Článek

Deník se odvolává na svědectví nejmenovaných představitelů administrativy. Podle těch vidí úřad prezidenta Baracka Obamy vzdušné údery jako jednu z mála možností, jak bránit radikálům v konsolidaci sil a nástupu k moci.

Washington nálety obnovil v minulých dnech po téměř roční přestávce, která byla nařízena kvůli nedostatku informací, jenž vedl k nevydařeným misím a úmrtím civilistů.

Stav nově zvrátily politické otřesy v zemi a tažení vzbouřenců na hlavní město Saná, kde byl při bombardování paláce zraněn prezident Sálih, spojenec Spojených států. Střepina granátu ho údajně zasáhla pod srdcem a hlava státu byla převezena do Saúdské Arábie k operaci. Podle čtvrteční zprávy agentury AP byl prezident již propuštěn z jednotky intenzivní péče.

Míří na vůdce radikálů

Představitelé ve Washingtonu rovněž tvrdí, že USA mají nyní více informací, které jim poskytují saúdskoarabští agenti. Důsledkem byl také nálet z minulého týdne, při němž byl na jihu země zabit představitel místní sítě Al-Káida abú Alí Harisí. Kromě toho, že zemřeli ještě další radikálové, byli však podle svědků zabiti i čtyři nevinní civilisté.

Američané v minulých týdnech také útočili na radikálního duchovního Anwara al-Awlakiho, ale neúspěšně.

Samotní američtí představitelé dodávají, že situace v Jemenu je složitá a nepřehlednosti by mohly využít jednotlivé skupiny ke vtažení USA do vnitřních bojů prostřednictvím dezinformací.

V Jemenu, a zejména na jeho jihu, působí odnož Al-Káida na Arabském poloostrově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám