Hlavní obsah

Boje na jihu Jemenu, prezident po atentátu krvácel do mozku

– Saná • Aktualizováno
Novinky,

V úterý pokračovaly tvrdé střety mezi vládními vojsky a rebely na jihu Jemenu. Asi čtyři stovky bojovníků kmenové milice Hašídů ovládly město Taízz na jihu země. Útok uskutečnili jen několik dnů poté, co byl prezident Alí Abdalláh Sálih odvezen se zraněními do Saúdské Arábie. Podle CNN utrpěl popáleniny na 40 procentech těla. Měl je utrpět při pumovém atentátu a ne při ostřelování mešity. Podle BBC také krvácel do mozku.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Příslušník jemenské kmenové milice Hašídů v ulicích hlavního města Saná.

Článek

Tvrdé boje probíhaly především na jihu země. Podle AFP Taízz ovládli vzbouřenci. „My kmeny jsme se na pomoc utlačovaným a v odvetu proti nelegální vládě rozmístily kolem vládních zařízení, která nyní kontrolujeme, abychom je chránili před zločinci,“ uvedl šajch Hammúd Saíd Miklafí, který vede kmenovou radu v Taízzu.

Boje od noci probíhají i Zindžibáru. kde si střety vyžádaly třicet mrtvých. Podle některých zpráv útočili islámští radikálové blízcí al-Káidě.

Opozice a kmeny chtějí využít situace, kdy prezident Alí Abdalláh Sálih není v zemi. V pátek byl zasažen střepinami v areálu mešity u prezidentského paláce, jenž měl být ostřelován.

Podle arabských zdrojů ho zasáhla střepina o délce sedm centimetrů na hrudi pod srdcem. Další střepiny zasáhly jeho obličej, tvrdily arabské zdroje. [celá zpráva]

CNN ale s obvoláním na americké vládní zdroje uvádí, že má popáleniny na 40 procentech těla a selhaly mu plíce. BBC dodal, že krvácel do mozku. Západní diplomaté také tvrdí, že ve skutečnosti nebyla ostřelována mešita, ale že šlo o explozi bomby nastražené uvnitř mešity. Ta zabila tři Sálihovy strážce a imáma. Nemělo ale jít o útok sebevražedného atentátníka.

Jemenská kmenová opozice ostřelování paláce hlavy státu popírá, i když prezident obvinil, že za útokem stáli muži šajcha Sádika Ahmara.

Popis zranění sice více odpovídá explozi uvnitř mešity, ovšem potvrdit tyto informace není možné. Navíc Sálih v Saúdské Arábii, kam o víkendu přiletěl na operaci, vystoupil podle některých zdrojů z letadla sám, což naznačuje, že jeho zranění nemusejí být až tak vážná, jak tvrdí západní diplomaté. BBC zase uvádí, že od pátku nebyl viděn.

I tak je ale pravděpodobné, že se Sálih nebude moci záhy vrátit do vlasti, jak plánoval.

Opozice i kmeny by se spokojily s tím, když by svou moc předal do rukou viceprezidenta nejen dočasně, ale až do doby, kdy se uskuteční nové volby. Viceprezident už přistoupil na příměří, to se ale neplní. Sálihovi synové mají pod palcem bezpečnostní síly včetně republikánské gardy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám