Hlavní obsah

Záběry pádu hořícího íránského Iljušinu

– Teherán
Novinky,

V minulých dnech byly zveřejněny záběry pádu íránského transportního Iljušinu I-76MD, který se zřítil 22. září 2009 při leteckém dnu v Teheránu po srážce s přestavěným modernizovaným stíhacím Northropem F-5E Tiger II do podoby stroje Saekíh. Tragický konec Iljušinu natočila posádka transportního C-130 Herculesu, který právě doplňoval palivo stíhacímu letounu F-4E Phantom II.

Článek

Pří pádu zahynulo všem sedm členů posádky na palubě. Jak dopadl pilot Saekíhu, není známo, uvedl list Daily Mail. Video mělo původně jen dokumentovat schopnost doplňovat palivo za letu, nakonec ale zachytilo tragédii. Hořící transportní letoun dopadl nedaleko hrobky ajatolláha Chomejního u Teheránu.

Srážka měla pro Írán fatální následky, protože Iljušin-76 byl jediným letounem pro včasnou výstrahu a sledování provozu ve vzduchu kategorie AWACS.

HESA Saekíh je derivátem malého obratného stíhacího dvoumotorového Northropu F-5E, který vzlétl v roce 2004. Hlavní změnou jsou dvojité svislé ocasní plochy mírně skloněné vně jako u strojů F-18E Super Hornet. Výkonem na něj ale nemá, jde stále jen o upravenou konstrukci z šedesátých let. Do služby byl zařazen v roce 2006.

Írán kvůli embargu vyvíjí letadla sám, ovšem ani Saekíh zřejmě nepřekonává stroje F-14 Tomcat, která Írán zařadil do výzbroje v 70. letech. F-5E je však technologicky mnohem méně náročný.

Reklama

Výběr článků

Načítám