Hlavní obsah

Palestinci chtějí zahájit proces vyhlášení samostatnosti v červenci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Palestinská samospráva chce v červenci udělat první krok k jednostrannému vyhlášení samostatnosti, uvedl v úterý list Ha´arec. Tento krok avizovali po projevu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v USA minulý týden. Nevidí šanci pro další jednání.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Palestinská samospráva se míní obrátit na Radu bezpečnosti v červenci. Chce dosáhnout toho, aby se na Valném shromáždění OSN v září už hlasovalo o uznání samostatného palestinského státu. Valné shromáždění může samostatný stát uznat, ovšem pouze na základě doporučení Rady bezpečnosti OSN.

Izrael doufá, že Rada bezpečnosti to neudělá, protože v ní mají právo veta Spojené státy, které se doposud vždy stavěly proti jednostrannému vyhlášení palestinského státu. Palestinci si to podle diplomatů uvědomují, ale doufají, že USA budou v izolaci a že od uplatnění veta ustoupí.

Napětí mezi USA a Izraelem

Izrael má nyní napjaté vztahy s USA, protože premiér Benjamin Netanjahu zastává tvrdý postoj a odmítl opakovaně vyhovět americkým požadavkům. Navzdory přání Washingtonu neprodloužil Netanjahu moratorium na výstavu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Nyní odmítl názor Baracka Obamy, že by palestinský stát měl vzniknout v na územích zabraných Izraelem v roce 1967 během šestidenní války. Hranice by měla být jen mírně korigována. Hranici z roku 1967 ale Netanjahu minulý týden odmítl jako nehajitelnou. Kromě toho, že je podle něj nepřijatelná z bezpečnostních důvodů, také by znamenala, že židovské osady na západním břehu Jordánu by neležely na území Izraele. [celá zpráva]

Místo toho navrhuje větší výměny území, kdy by slíbil štědrost vůči Palestincům, ale odmítl ustoupit ohledně osad na západním břehu a ohledně východního Jeruzaléma, který by chtěli mít Palestinci jako hlavní město svého státu. [celá zpráva]

Palestinský plán

Podle palestinského plánu by se v nejpozději půlce července zaslal dopis generálnímu tajemníkovi OSN, protože zasedání Valného shromáždění začíná 15. září a žádost musí být doručena dva měsíce předtím. Palestinci požádají, aby stát byl v hranicích z roku 1967, a současně uvedou, že akceptují principy charty OSN.

Generální tajemník předá dopis předsedající zemi Rady bezpečnosti, kterou bude v červenci Německo.

Aby dosáhli Palestinci plného členství, musejí splnit řadu kritérií včetně vytýčení hranice, určení obyvatel a také musí mít vládu. Rada bezpečnosti kvůli tomu musí ustavit speciální výbor. V hlasování pak rozhodne, zda bude žádost přijata nebo zamítnuta.

Pokud Rada bezpečnosti doporučí členství palestinského státu, Palestinci budou potřebovat, aby pro jejich přijetí do OSN hlasovaly dvě třetiny členských států.

Netanjahu: mohou se klidně usnést, že Země je placatá

Izraelský ministr Benjamin Netanjahu je přesvědčen, že Rada bezpečnosti žádost zamítne. Pokud by prošla, je pravděpodobné, že by Valné shromáždění palestinský stát uznalo a přijalo za člena. „Mohou se rozhodnout, že Země je placatá, a nic s tím nenaděláme,“ řekl Netanjahu. „Nemáme možnost zablokovat jejich rozhodnutí. Bude nás tam podporovat jen pár zemí.“ Nevěří však, že by Rada bezpečnosti žádost doporučila.

Reklama

Výběr článků

Načítám