Hlavní obsah

Masakr protestujících v Jemenu má dvacet obětí

Saná

V jihojemenském Táizzu v pondělí bezpečnostní síly a armáda tvrdě zasáhly proti demonstrantům. Použity byly i obrněné transportéry a tanky. Zabito bylo na 20 lidí. Dalších dvě stě osob bylo podle zdravotníků zraněno. Letectvo zase bombardovalo město Zindžibar, který údajně ovládla al-Káida.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jeden ze zraněných demonstrantů v Táizzu na jihu Jemenu.

Článek

Zdravotníci tvrdí, že mezi zraněnými je několik osob ve vážném stavu. "Je to masakr. Zraněné násilím táhli do uliček a zatýkali je," sdělil jeden z aktivistů agentuře AFP.

Agentura AFP oznámila, že v Táizzu v noci operovaly obrněné vozy a tanky. Nasazena byla republikánská garda, které velí prezidentův syn. Svědci tvrdí, že vojáci zahájili palbu do stanů postavených opozicí na hlavním náměstí města, kde se konala pravidelná demonstrace. Účastnilo se jí 3000 lidí. Prchající demonstranty vojáci pronásledovali do postranních ulic. Vojenské buldozery pak demolovaly stany i polní nemocnici, jeden z aktivistů řekl, že vojáci stany zapálili, když uvnitř ještě byli ranění.

Jemenská agentura Saba oznámila, že v noci se sešel prezident Alí Abdalláh Sálih s důstojníky a dal příkaz k rozhodnému postupu proti těm, kdo nedodržují zákony. Sálih opakovaně odmítá odstoupit. Třikrát předběžně souhlasil s odchodem, ale nakonec dohodu nepodepsal. [celá zpráva]

Za nepříliš jasných okolností byl bombardován letadly i děly Zindžibar. Do bojů se podle televize al-Arábíja zapojila al-Káida na Arabském poloostrově, která v úterý město ovládla. Podle BBC se proti vojákům postavili muži, kteří bojují za přeběhlického generála Alího Muhsína.

V Jemenu se minulý týden rozhořely boje mezi prezidentovými jednotkami a jeho odpůrci. Postupně přerostly v občanskou válku. [celá zpráva]

Protesty proti Sálihovi si za čtyři měsíce vyžádaly na 300 mrtvých, většinou z řad mládeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám