Hlavní obsah

Novou rafinérií otřásl při návštěvě íránského prezidenta výbuch, jeden mrtvý

Novinky,
Teherán
Aktualizováno

Při návštěvě íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v nové íránské rafinérii v Abadánu došlo k výbuchu. Jeden člověk zahynul, dalších dvacet osob je zraněno. Příčinou výbuchu a následného požáru byla technická závada. Agentura Fars oznámila, že jsou zranění, Ahmadínežád mezi nimi není. Požár je pod kontrolou, píše BBC.

Článek

Podle agentury Mehr způsobil výbuch únik plynu.

Nová rafinérie má po dokončení produkovat přes šest miliónů litrů benzínu denně. Určen má být pro domácí trh. Írán čelí sankcím a potřebuje zvýšit kapacity svých rafinérií, protože tento významný exportér černého zlata nemá dost benzínu pro vlastní potřebu.

Podle agentury AP výbuch rafinerií otřásl ještě před návštěvou prezidenta, podle agentury Reuters se tak stalo již během ní. Ahmadínežád pak navzdory incidentu pronesl v přímém televizním přenosu projev u příležitosti otevření nové části této největší íránské rafinerie, píše ČTK.

V teokratickém Íránu už několik týdnů probíhá mocenský boj mezi Ahmadínežádem a íránským nejvyšším duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím. Prezident čelí kritice konzervativních kruhů, duchovních i Íránských revolučních gard. Prý se pokouší získat příliš velký podíl na moci. Nechtějí mu schválit obměnu vlády, v níž se podle některých analytiků objevují lidé otevřenější Západu. [celá zpráva]

Ahmadínežád dokonce nepojede na schůzku OPEC sdružující země produkující ropu. Írán OPEC rok předsedá. Nahradí ho jeden z jeho ministrů, napsala agentura Reuters. Podle ní jde o riskantní krok.

Reklama

Výběr článků

Načítám