Hlavní obsah

V Iráku zadrželi špičky místní Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V noci na středu byli v Sámarře zadrženi čtyři vysocí představitelé irácké odnože Al-Káidy. Je mezi nimi i její vojenský šéf Machlúf Muhammad Husajn Azzaví, přezdívaný abú Radván. O úspěšném zásahu informoval mluvčí ministerstva obrany generál Muhammad Askarí.

Článek

"Všichni čtyři patří k nejnebezpečnějším a nejhledanějším představitelům (irácké) Al-Káidy," zdůraznil Askarí. Zadrženi byli podle něj západně od města Sámarra.

Spolu s Azzavím byl zatčen Kásim Muhammad Tahá, hledaný kvůli zorganizování krvavého útoku na budovu provinční rady v Tikrítu, při němž bylo 29. března zabito 58 lidí, přičemž dalších 97 jich bylo zraněno. [celá zpráva]

Další dva zadržení jsou Muhammad Saad Muzahím Daradží, označovaný za velitele buňky irácké Al-Káidy páchající vraždy, a Fauzí Abbás Alí Badri, známý i jako abú Abdulrahmán obviňovaný ze zorganizování únosu vojáků, jejich následného zabití a spálení těl, píše ČTK.

Azzaví ale podle tiskové agentury BNO velel jen operacím sámarrské buňky al-Káidy. Uvedl také, že jeden ze zadržených je podezřelý, že v organizaci zastával post muftího.

Navzdory utrpěným ranám si irácká Al-Káida zachovává schopnost tvrdě udeřit, jak tomu bylo koncem března v Tikrítu, konstatovala AFP. S rostoucí sílou iráckých bezpečnostních složek se ale v posledních měsících přeorientovala na novou, méně nákladnou taktiku: vraždění vysokých vojenských a civilních představitelů zbraněmi opatřenými tlumiči nebo s pomocí magnetických bomb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám