Hlavní obsah

Syrský prezident přiznal chyby při potlačování demonstrací, USA na něj uvalily sankce

Damašek
Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad ve středu řekl vysokým úředníkům damašského předměstí Midan, že se bezpečnostní složky dopustily chyb při potlačování demonstrací. Spojené státy týž den uvalily na Asada a dalších šest vysokých představitelů země sankce za porušování lidských práv, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Americké ministerstvo financí nařizuje zmrazení veškerých aktiv těchto sedmi syrských představitelů v USA a zakazuje americkým soukromým osobám a společnostem vést s nimi jakákoliv jednání.

Sankce se kromě Asada vztahují na viceprezidenta Farúka Šará, premiéra Ádila Safara, ministra vnitra generála Muhammada Ibráhíma Šaara, ministra obrany generála Alího Habíba a na šéfa syrské vojenské rozvědky Abdal Fataha Kudsíju a šéfa politické bezpečnosti Muhammada Zajtúna.

Podobné sankce uvalila před týdnem na 13 syrských představitelů Evropská unie. Na jejím seznamu je i prezidentův bratr, velitel prezidentské gardy Máhir Asad, sám prezident jimi ale postižen zatím nebyl.[celá zpráva]

Asad přiznal pochybení

Podle Asada se pochybení dopustili špatně vycvičení členové bezpečnostních složek, uvedl list Al-Vatan. Dodal, že krizi už Sýrie překonala, přestože pokračují tvrdé zásahy.

Asad podle jednoho z účastníků schůzky „poskytl záruky, že Sýrie překonala krizi a události se blíží ke konci“.

Prezident k pochybením při zásazích sdělil, že tyto záležitosti normálně řeší policie, ale bylo potřeba nasadit více lidí z jiných bezpečnostních složek, které nemají zkušenosti, proto se vycvičí dalších 4000 osob.

„Úkolem bezpečnostních služeb je získávat informace, analyzovat je a předávat je odpovědným úřadům,“ řekl k roli jednotlivých složek.

Stávka neuspěla

Že má Asad situaci pod kontrolou, ukázal i malý ohlas na výzvu opozice ke generální stávce. Ta se měla uskutečnit ve středu. V Damašku i dalších městech ale ve středu zůstaly otevřeny školy, obchody i podniky. Podle AP to znamená, že Asad má v podnikatelské komunitě dostatečnou podporu a že zastrašování občanů vojenskou mašinérií funguje. "Všude je otevřeno," řekl jeden občan Homsu. Lidé si prý nedovolí stávkovat, jestliže v ulicích hlídkují vojáci.

Boje pokračují

Navzdory Asadovým vyhlášením ale pokračují tvrdé zásahy. Syrské tanky ostřelovaly ve středu město Talkalach u hranic s Libanonem, které je obléháno od soboty a je odříznuté od elektřiny, vody i od telefonní sítě. Podle jeho obyvatel vojáci zabili 27 účastníků protivládních protestů.

Místní lidé tvrdí, že dělostřelecká palba zasypala hlavní silnici vedoucí do Libanonu a také čtvrti, v nichž bydlí příslušníci turkmenské a kurdské menšiny. Mnoho obyvatel prý před palbou prchlo do Libanonu, ale ostřelování silničního tahu to dalším uprchlíkům ztěžuje. Někteří příslušníci turkmenské menšiny se obrátili s prosbou o pomoc na Turecko. Jeho premiér Recep Tayyip Erdogan je vůči Asadovi stále kritičtější a minulý týden prohlásil, že v Sýrii je už 1000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám