Hlavní obsah

Vedení Al-Káidy převzal muž, který neschvaloval útoky z 11. září

Novinky, rei
Washington

Teroristickou síť Al-Káida po smrti Usámy bin Ládina vede dočasně bývalý důstojník egyptských zvláštních sil Muhammad Ibráhím Makkaví, který nosí válečné jméno Sajf Al-Ádil. Tvrdí to bývalý spolupracovník Al-Káidy, jenž v současnosti pracuje jako odborník na terorismus ve Velké Británii.

Článek

Numán bin Usmán, bývalý vůdce Libyjské islámské bojové skupiny (LIFG), který s vedením Al-Káidy více než dvě desítky let spolupracoval, v rozhovoru pro stanici CNN uvedl, že Sajf Al-Ádil (Meč spravedlnosti), jak zní Egypťanovo válečné jméno, má v Al-Káidě již dlouho prominentní postavení. Jeho jmenování má zmírnit napětí, které po zabití bin Ládina mezi radikály panuje.

Dočasně byl Sajf podle bin Usmána jmenován proto, že nepochází z Arabského poloostrova a špičky Al-Káidy si nejsou jisty reakcí členů. Na druhou stranu z Egypta pochází i bin Ládinova pravá ruka Ajmán Zavahrí, jenž byl považován za muže číslo dvě v Al-Káidě.

Sajf Al-Ádil je považován za nebezpečného radikála. Je mu asi 47 let a v minulosti byl důstojníkem egyptských zvláštních sil, uvedla CNN. Sloužil v jednotce, v níž působilo množství radikálů, kteří v roce 1981 spáchali atentát na egyptského prezidenta Anvara Sadata. Později uprchl do Afghánistánu, kde bojoval proti Sovětům a připojil se k bin Ládinovi.

Letecké útoky neschvaloval

Ačkoliv nesouhlasil s útoky unesenými letadly v USA z 11. září 2001, protože je považoval za příliš riskantní a čekal po nich tvrdou reakci Washingtonu, je Sajf mimo jiné pokládán za strůjce teroristických útoků proti americkým ambasádám v Keni a Tanzanii v roce 1988.

Po útěku z Afghánistánu, na který po 11. září zaútočily USA, se uchýlil do Íránu, pod jehož ochranou žil devět let. V současnosti se pohybuje v kmenových územích v pákistánském pohraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám