Hlavní obsah

Žoldnéřskou armádu pro ropné šejky buduje zakladatel Blackwateru

Americký miliardář a zakladatel bezpečnostní firmy Blackwater (nyní Xe) Eric Prince buduje ve Spojených arabských emirátech tajnou žoldnéřskou armádu. Na tento projekt dostal více než půlmiliardy dolarů od vládců na ropu bohatého státu, informoval list The New York Times.

Článek

Prince podle listu získal v Abú Dabí, kam se v loni přestěhoval, kontrakt ve výši 529 miliónů dolarů, aby vybudoval  batalión čítající 800 vycvičených cizinců. Tato síla má sloužit k provádění tajných operací v emirátech i mimo ně. Cílem je ochrana ropných ložisek, ropovodů a boj s terorismem.

Od loňského podzimu se do emirátů sjížděli naverbovaní cizinci, kteří z letiště zamířili v doprovodu místních důstojníků tajné služby v neoznačených autobusech na základnu ukrytou 30 kilometrů v poušti. Mezi žoldnéři jsou bývalí vojáci z Latinské Ameriky, Jihoafrické republiky, Británie, Německa- Veliteli jsou američtí veteráni.

Vládci emirátů považují vlastní ozbrojené síly za neschopné a obávají se jak vnitřních nepokojů v rámci revolt, které od loňského roku zachvacují arabský svět, tak i  sílícího a stále agresivnějšího Íránu.

Firma Blackwater fungovala jako bezpečnostní agentura v Iráku a Afghánistánu zajišťující ochranu diplomatů a civilních kontraktorů. V médiích však bývá obviňována z toho, že dělala špinavou práci pro americkou vládu a nadnárodní společnosti.

Irák musel Blackwater opustit kvůli zodpovědnosti za postřílení 17 civilistů a řadě obvinění z nerespektování zákonů a ilegální činnosti týkající se obchodu se zbraněmi. S ohledem na špatné jméno, které si Blackwater získal, byla firma přejmenována na Xe.

Reklama

Výběr článků

Načítám