Hlavní obsah

Hamás uzná hranice z roku 1967, stát Izrael ale nikdy

Novinky, rei

Palestinské hnutí Hamás je ochotno akceptovat hranice palestinského státu z roku 1967, rezolutně však odmítá myšlenku na uznání existence státu Izrael. V rozhovoru pro palestinskou tiskovou agenturu Ma'an a arabskou televizi al-Džazíra to ve středu řekl předák Hamásu Mahmúd Zahar.

Foto: Profimedia.cz

Předák Hamásu Mahmúd Zahar

Článek

Palestinci se podle Zahara nikdy nevzdají svého práva na vlastní stát tím, že by uznali „vládu Poláků a Etiopanů nad svojí zemí“, jak označil izraelské vedení.

Myšlenku na uznání židovského státu rezolutně zamítl. „Rozhovory jsou prostředkem, ale uznání je otázkou principu,“ prohlásil s poznámkou, že uznání Izraele by znamenalo připravit budoucí generace Palestinců o možnost „osvobodit svoji zemi“.

Zahar rozhovor poskytl v době přibližování Hamásu s Fatahem. Obě rivalská hnutí se po podepsání dohody o smíření v Káhiře minulý týden nyní snaží vytvořit novou vládu národní jednoty.

Předák Hamásu rovněž potvrdil, že platí klid zbraní Hamásu proti Izraeli. Dodal však, že „příměří není mír“ a je „součástí odporu, nikoliv jeho odmítnutím“.

Reklama

Související články

Izrael nabídl Hamásu příměří

Izrael nabídl příměří palestinskému Hamásu, pokud radikálové z tohoto hnutí zastaví raketovou palbu na izraelské území. Nová vlna násilí trvá od čtvrtečního...

Hamás a Fatah se domluvily na přechodné vládě

Soupeřící palestinská hnutí, mezinárodně uznávaný Fatah a radikální Hamás, ve středu podepsala dohodu o smíru, která obsahuje závazek vytvoření přechodné vlády...

Hamás podepsal s Fatahem dohodu o usmíření

Největší palestinské strany Fatah a Hamás ve středu v Káhiře slavnostně podepsaly dohodu o usmíření. Už dříve domluvený dokument podepsali předseda Fatahu...

Výběr článků

Načítám