Hlavní obsah

Syrské tanky ostřelovaly Homs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Sýrie pokračuje v tvrdém postupu proti rebelům v zemi. Čtvrt Bab Amro ve třetím největším syrském městě, miliónovém Homsu, ráno ostřelovaly tanky. Západní předměstí Damašku jsou odříznuta a pokračují razie ve městech na jihu země okolo Dará.

Foto: Reuters

Syřané sledují tank postupující na jihu země (starší obrázek z videa, Sýrie neumožňuje reportérům vstup do země)

Článek

„Homs se otřásá zvuky explozí granátů vypalovaných z tanků a z těžkých kulometů,“ řekl agentuře Reuters jeden z opozičních aktivistů ve městě. Ve středu začalo ostřelování kolem půl šesté ráno. Po palbě do čtvrti pronikly stovky vojáků. Obyvatelé se vojákům brání, používají lovecké zbraně.

Další svědek uvedl, že bezpečnostní opatření ve městě jsou velmi silná: „Vždy, když jdeme za prací, na mostech potkáme tanky. Město vojáci rozdělili do tří nebo čtyř oblastí a kontrolují každého přicházejícího. Nikdo nemůže odejít. Vidíme tanky s mnoha vojáky, plně vyzbrojené a slyšíme zvuky střelby z těchto oblastí. Nemáme ale žádnou možnost tam vejít a vidět, co se děje nebo pomoci zraněným či dát jim jídlo.“

V Homsu je čtvrť Bab Amro odříznuta už čtyři dny. Odpojena je nejen elektřina a telefony, ale také voda. Docházejí i léky.

Okolí města Dará bylo odříznuto po čtrnáct dní, v nedalekém městě Džasím ležícím severně od Dará se ale v noci konaly demonstrace, i když do města vjely tanky.

Sýrie uvedla, že její armáda zabavila při raziích velké množství zbraní a munice. Zadrženo bylo také 150 motocyklistů, kteří údajně chtěli páchat teroristické útoky. Sýrie označuje protivládní demonstranty za ozbrojené gangy.

Sýrie kvůli tvrdému potlačení protestů přestala usilovat o zvolení za nestálého člena do Rady bezpečnosti. Nahradí ji Kuvajt.

Reklama

Související témata:

Související články

Sýrie nasadila proti vzbouřencům tanky

Sýrie se rozhodla tvrdě potlačit odpůrce režimu Bašára Asada. Nasadila proti nim tanky, které vyslala do jejich bašty, města Dára. Zásah ozbrojených sil ve...

Výběr článků

Načítám