Hlavní obsah

Manželka syrského prezidenta prchla do rodné Británie

Novinky,
Londýn/Damašek

Žena syrského prezidenta Bašára Asada, pětatřicetiletá Asma je podle listu Daily Mail v rodné Velké Británii i se svými třemi dětmi. Novinám to potvrdila v noci na úterý. Prý odejela před násilím, které zmítá zemí, uvedl nejmenovaný diplomat.

Foto: Profimedia.cz

Asma Assadová

Článek

Asma Asadová se neobjevila na veřejnosti od 15. března, kdy propukly v zemi nepokoje, které režim tvrdě potlačuje za pomoci tanků. Podle syrské organizace na ochranu lidských práv si zásahy vyžádaly životy 620 civilistů a 120 vojáků a policistů.

Asadová má syrský i britský pas, protože její rodina pochází z Londýna. Podle arabských médií je v Británii asi tři týdny. Vysoký syrský diplomatický zdroj listu sdělil, že byla po růstu nepokojů varována, aby nevycházela ven, kdy chce: „Její první reakcí bylo sebrat se a jet do Londýna, protože tam žije její rodina. Evakuace proběhla v tajnosti a ona je nyní v bezpečí se svými dětmi a obklopena tělesnými strážci.“

Diplomat také vysvětlil, proč se o jejím pobytu ve Spojeném království nemluvilo: „Její přítomnost by mohla vyvolat značné rozpaky, tak to nikdo nezveřejnil.“

Před londýnským domem, kde vyrůstala a kde pořád žije její otec, kardiolog Fawaz Akhras, a její matka, bývalá diplomatka Sahar Otri, parkuje mercedes s diplomatickou značkou.

Sankce proti Sýrii

Evropská unie v úterý schválila sankce proti Sýrii, píše BBC. Nejenže se do ní nesmí vyvážet zbraně, ale třinácti vysokým představitelům byla zmrazena konta a nesmí dostat víza. Je mezi nimi i prezidentův bratr, který velí 4. divizi nasazené proti demonstrantům, šéf syrských tajných služeb, ministr vnitra a bratranec Asadů Rami Makhluv, který patří k nejbohatším mužům zemi.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Assad s manželkou Asmou na snímku ze září 2010

Sýrie i pokračuje v tvrdých zásazích

V úterý se syrské tanky přesunuly k městu Hama na severu země. Pokračují zásahy proti opozici v Homsu, kde byli zatčeni další představitelé opozice. Ve městě byla odpojena elektřina a vypnuty telefony.

V pondělí při zásahu na předměstí Damašku byli zabiti tři lidé a dvě stě jich bylo zatčeno.

Obavy také vzbuzuje situace v Dará na jihu země, což bylo město, kde byly jako první použity tanky. Humanitárním pracovníkům tam byl odepřen přístup. V okolí přitom žije na 30 000 palestinských uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám