Hlavní obsah

Íránským režimem otřásají spory mezi prezidentem a ajatolláhem

– Teherán

Ostré spory zmítají vedením Íránu, střetli se íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád a nejvyšší duchovní vůdce země Alí Chameneí. Konflikt je tentokrát překvapivě ventilován i veřejně, což se v minulosti nestávalo. Ahmadínežedád odvolal svého ministra pro tajené služby a Chameneí to veřejně zkritizoval.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Ahmadínežád, který není z náboženských kruhů, se kvůli tomu dostal i pod palbu kritiky konzervativců. Zatím však neustoupil.

Spory propukly kvůli jinému pohlavárovi, a sice Esfandirovi Rahím Mašeíhovi, kterého Ahmadínežád nechtěl odvolat z pozice předsedy úřadu své kanceláře, i když si to Chameneí přál. Ahmadínežád by jej rád viděl jako svého nástupce v čele země.

Ahmadínežád, který je zvenku vnímá jako tvrdý radikál kritizující Západ, chtěl s jeho pomocí Írán více otevřít světu a dostat z izolace. Podle neověřených zpráv hledal i kontakty do USA.

Jak Ahmadínežád, tak Chameneí si uvědomují, že vlna protestů, která se prohnala arabskými zeměmi, může ohrozit i Írán, byť je odlišný jak národnostně, tak nábožensky, nežijí v něm Arabové vyznávající sunnitskou větev islámu, ale šíité. I Teherán už zažil protesty.

Zatímco Ahmadínežád si uvědomuje, že větší otevřenost by zemi mohla pomoci přežít otřesy, Chameneí sází na udržení tuhého režimu.

Reklama

Související články

Íránská opozice oslabila, Rafsandžání padl

Bývalý íránský prezident Akbar Hašími Rafsandžání ztratil svoji pozici v mocné duchovní organizaci. Už nestojí v čele Shromáždění znalců, uvedla BBC v úterý....

Írán vyslal do vesmíru svoji první sondu

Írán vyslal na oběžnou dráhu svoji první vesmírnou sondu. Podle čtvrtečního oznámení státní agentury IRNA je zařízení schopno udržet na své palubě život a jeho...

Výběr článků

Načítám