Hlavní obsah

Sýrie zasahuje proti demonstrantům za podpory tanků a mučí zadržené

Damašek

Syrská armáda ve čtvrtek stáhla tanky od Dará, které město obklíčily na konci dubna. V úterý pak obrněnce odřízly město Banijás a ve středu i Rastanu. Ve čtvrtek podnikly syrské bezpečnostní síly zátah i v Sakbě.

Foto: Reuters

Středeční protest v syrském města Banijás

Článek

V noci na čtvrtek vtrhli syrští vojáci na damašské předměstí Sakba a podle agentury AFP tam zadrželi 300 lidí. "Než sem vtrhli, odřízli komunikační spojení. Nikdo tu neklade odpor. Demonstrace v Sakbě byly poklidné. Stovky lidí byly zatčeny," sdělil agentuře Reuters svědek, který si nepřál být jmenován. Ve středu armádní oddíly s tanky obklíčily město Rastana a už v úterý přístav Banijás.

Foto: Reuters

Zásah syrských sil v Dará

Ve čtvrtek pak syrská armáda stáhla desítky obrněných transportérů a tanky z okolí města Dará. Reportéři AFP viděli z města odjíždět 40 kamiónů a obrněných transportérů s 350 vojáky.

"Dokončili jsme zde svou misi a stahujeme se. Dnes z města odejdou všichni vojáci. Nezasahovali jsme proti manifestujícím, ale proti teroristickým gangům, které se ve městě skrývaly. Nepoužili jsme těžké zbraně, pouze automatické pušky," řekl generál Rijád Haddád. Podle něj při operacích v Dará padlo 25 vojáků a 177 bylo zraněno. Ještě ve středu ale byla slyšet z města střelba a zatýkalo se tam.

Foto: Reuters

Zásah syrských sil v Dará

Ochránci lidských práv tvrdí, že syrské protesty si od svého počátku v půlce března vyžádaly 560 obětí a že desetina z nich je z Dará. Při raziích v domech tam bylo zadrženo na 800 lidí, v celé Sýrii se počet zadržených odhaduje na 8000. Potvrzeno je však jen 2843 zadržených, píše BBC. Někteří byli podrobeni mučení Většina z třiceti propuštěných aktivistů ve městě Zabadani na západě země měla vytrhané nehty.

Foto: Reuters

Středeční protest v syrském města Banijás

Postup syrské vlády proti demonstrantům, kteří protestují proti vládě prezidenta Bašára Asada od 15. března, je terčem celosvětové kritiky. Odsoudit Asádův režim v Radě bezpečnosti se však nepovedlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám