Hlavní obsah

Bin Ládin v závěti varuje své děti před zapojením do Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuvajt

Kuvajtský list Al-Anbá v úterý zveřejnil údajnou závěť Usámy bin Ládina opatřenou datem 14. prosince 2001. Šéf teroristické sítě Al-Káida, jehož podle Bílého domu v noci na pondělí v Pákistánu dopadlo a zabilo americké komando, ve čtyřstránkovém dokumentu nabádá své ženy, aby se po jeho smrti nevdaly. Překvapivě radí i svým dětem, aby se nezapojily do boje Al-Káidy.

Článek

Závěť, sepsaná na počítači, je označená jako "soukromá a tajná" a byla pořízena tři měsíce po krvavém útoku bin Ládinových teroristů na New York a Washington. Jak k ní kuvajtský list přišel, redakce nevysvětluje.

Dokument nese podpis "váš bratr Abú Abdulláh Usáma Muhammad bin Ládin". Autor v něm předpovídá, že jeho smrt způsobí zrádce ve vlastních řadách.

V závěti bin Ládin vypisuje teroristické akce, které inspiroval - kromě zkázy Světového obchodního střediska v New Yorku a útoku na Pentagon i sebevražedný útok na příslušníky americké námořní pěchoty v Libanonu v roce 1983 (což není příliš pravděpodobné), zabití dalších 19 amerických vojáků v Somálsku v roce 1993 nebo pumový útok na americké velvyslanectví v Nairobi v roce 1998.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pevnost Usámy bin Ládina byla zapečetěnaVideo: Reuters

List Guardian, který závěť přetiskl, označuje za nejpřekvapivější pasáž příkaz bin Ládina jeho manželkám a budoucím vdovám, aby se po jeho smrti nevdávaly. Terorista číslo jedna zároveň doporučuje svým dětem, aby se nepřipojily k bojovníkům Al-Káidy a nešly "na frontu". Bin Ládin vyjadřuje lítost, že se rodině kvůli oddanosti svaté válce nemohl dostatečně věnovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám