Hlavní obsah

Trest smrti pro čtyři demonstranty v Bahrajnu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Bahrajnský vojenský soud vynesl trest smrti nad čtyřmi šíity, kteří se podíleli na protivládních demonstracích. Shledal je vinnými ze zabití dvou policistů. Další tři lidé byli v souvislosti s případem odsouzeni na doživotí.

Foto: Hamad I Mohhamed, Reuters

Saúdskoarabské transportéry na cestě do Manámy

Článek

Proces se konal za zavřenými dveřmi. Nikdo z odsouzených vinu nepřiznal. Je to první oficiální zpráva o postupu vůči demonstrantům v zemi od vyhlášení výjimečného stavu v Bahrajnu, píše BBC.

Bahrajnské protesty si od února vyžádaly 24 obětí, uvězněno bylo 500 osob.

Bahrajn vystoupil proti demonstrantům velmi tvrdě. Na jejich potlačení povolal i zahraniční vojáky a policisty ze sousedních zemí. Podle ochránců lidských práv je mnoho zadržených ve vězení mučeno. Nemají ani kontakt s rodinami. Zatýkalo se i v nemocnicích, kde byla zraněným demonstrantům odpírána pomoc. Bahrajn, na jehož území je také americká základna, však nebyl mezinárodně odsouzen.

Podle vlády přišli při protestech v únoru a březnu o život čtyři policisté, tři z nich při kolizi s jedoucími auty, připomíná ČTK.

Bahrajnci se snažili protesty vymoci politické reformy a ukončit dlouhou vládu sunnitského klanu Chalífů. Protestovali hlavně většinoví a chudší šíité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám