Hlavní obsah

Vzbouřenci v Afghánistánu sestřelili vrtulník NATO

– Kábul

Vzbouřenci na východě Afghánistánu v sobotu sestřelili vrtulník Severoatlantické aliance. Dvoučlenná posádka se zachránila. V místě incidentu byl ale zabit jiný příslušník sil NATO. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zdroj NATO.

Článek

Aliance bez dalšího upřesnění uvedla, že smrt jejího příslušníka souvisí s pádem vrtulníku, ale že oběť nebyla na jeho palubě. Helikoptéra byla podle AP sestřelena v hornaté krajině provincie Kápísá, kde zesílily boje mezi silami aliance a islámskými ozbrojenci.

Podle mluvčího Talibanu, proti kterému aliance v čele s USA bojuje, vrtulník sestřelili bojovníci tohoto extremistického hnutí raketou. Mluvčí v telefonickém rozhovoru s AP dodal, že poté přiletěly jiné helikoptéry zahraničních sil a rozstřílely trosky zasaženého stroje.

Vzbouřenci na východě země v sobotu také napadli policejní auto a zabili dva policisty. Další dva policisté utrpěli zranění, uvedlo afghánské ministerstvo vnitra. Na jihu země policie zatkla šest ozbrojených vzbouřenců, kteří se připravovali k útoku.

Talibanští ozbrojenci zvyšují počty útoků

Talibanští ozbrojenci v současnosti zvyšují počty svých útoků na afghánské síly, které by do roku 2014 měly od jednotek zahraniční koalice převzít plnou zodpovědnost za bezpečnost v zemi. Terčem jejich akcí ale nepřestávají být ani zahraniční vojáci.

V pondělí sebevražedný útočník převlečený do vojenské uniformy pronikl do areálu ministerstva obrany v Kábulu. Podařilo se mu zabít tři vojáky a pak byl sám zlikvidován. Ministerstvo přitom patří k nejvíce střeženým objektům v hlavním městě.

Minulý víkend sebevražedný atentátník zabil pět vojáků Severoatlantické aliance a čtyři afghánské vojáky na základně ve východní části země. I ten měl na sobě armádní uniformu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám