Hlavní obsah

Egypt a Írán obnoví diplomatické vztahy

Teherán

Egypt a Írán se chystají po 30 letech obnovit diplomatické vztahy. V úterý to potvrdilo íránské ministerstvo zahraničí. Západní média to hodnotí jako odklon Káhiry od Spojených států a Izraele po únorovém pádu prezidenta Husního Mubaraka.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„Jsme připraveni podniknout kroky. Věříme, že rozvoj vztahů mezi Íránem a Egyptem je v zájmu obou zemí i regionu,“ komentoval mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramín Mehmanparast přípravy jmenování prvního velvyslance Teheránu v Egyptě od roku 1980. Popřel ale zprávy státních médií, že už byl vybrán syn prominentního duchovního.

Také Káhira potvrdila, že Írán chce „obrátit list“ ve vztazích s Egyptem, jak řekl šéf egyptské diplomacie Nabíl Arábí. Mluvčí ministerstva upřesnil: „Jsme připraveni přijmout jiný pohled na Írán. Dřívější režim vnímal Írán jako nepřítele, ale my ne“.

Exprezident Mubarak, který v polovině února odstoupil po lidovém povstání, byl hlavním spojencem USA a Izraele na Blízkém východě. Teherán rovněž Egyptu nikdy neodpustil nabídku azylu pro svrženého šáha Rezu Pahlavího v roce 1979 či uzavření míru s Izraelem.

Zlom v zahraniční politice nové egyptské vlády vnímá ostře zejména Izrael. Tamní média upozornila také na to, že Káhira pozastavila výstavbu bezpečnostní zdi podél hranice s palestinským pásmem Gazy, kudy v minulosti proudilo do Gazy různé zboží včetně zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám