Hlavní obsah

V Sýrii po 48 letech končí výjimečný stav

Novinky, rei
Damašek
Aktualizováno

Syrská vláda v úterý schválila zákon o ukončení výjimečného stavu, který v zemi trvá 48 let, oznámila státní agentura SANA. Vláda tak splnila jeden z požadavků opozice, která ale žádá také odchod prezidenta Bašára Asada.

Článek

Asad, který musí ještě zákon podepsat, zrušení výjimečného stavu avizoval již o víkendu. Prezident ale zároveň varoval, že zákony tím nebudou shovívavější vůči sabotážím. Měl na mysli opoziční demonstrace, které v zemi trvají už několik týdnů. Asad tvrdí, že jsou dílem zahraničních sabotérů.

Asad obměnil minulý týden vládu, přičemž prohlásil, že prioritou vlády je stabilita, i když připustil potřebu reforem k „posílení vnitřní fronty“.

Výjimečný stav v Sýrii zavedl ještě dva roky před Asadovým narozením jeho otec Háfiz, když se v roce 1963 se svou stranou Baas ujal moci. Výjimečný stav umožňoval drastické omezení osobních a politických svobod.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokračují masové protesty v Sýrii a Jemenu

Po pátečních modlitbách se konaly velké protivládní demonstrace v Sýrii a v Jemenu. V Sýrii se konaly demonstrace v Damašku a v přístavech Latákíja a Banijás....

V Sýrii zahynulo při protestech už 200 lidí

Počet demonstrantů zabitých při protestních akcích v Sýrii dosáhl 200. V úterý to uvedla v dopisu pro Ligu arabských států (LAS) syrská organizace na obranu...

Výběr článků

Načítám