Hlavní obsah

Devět mrtvých při bombovém útoku v Bagdádu

– Bagdád

Centrem iráckého hlavního města Bagdád nedaleko tzv. zelené zóny, kde se nacházejí vládní úřady, otřásly v pondělí dva výbuchy. Nálože byly umístěny v autech. Nejméně devět lidí přišlo o život a dalších 23 bylo zraněno, napsala agentura AP.

Článek

Cílem útočníků zřejmě byli vládní a vojenští činitelé cestující do práce, uvedl armádní mluvčí s tím, že na místě se právě nacházeli dva představitelé vlády a armády. Nálože ve vozidlech explodovaly krátce před osmou hodinou u kolony aut směřujících do přísně střežené čtvrti, v níž se nacházejí budovy ministerstev, parlamentu i zahraničních zastupitelských úřadů.

Po výbuchu začalo několik aut v řadě hořet.

Nebyl to ovšem jediný pumový útok, který se ve městě v pondělí udál. O několik kilometrů dál vybuchly v rozmezí několika minut dvě nálože umístěné u silnice před restaurací ve čtvrti Džadríja, kde žijí sunnité i šíité.

Násilností od jejich vrcholu z let 2006 a 2007 v Iráku v posledních letech výrazně ubylo, nicméně jsou nadále na denním pořádku. Za bezpečnost v zemi již plně odpovídají irácké složky. V zemi ale nadále působí množství amerických vojáků, kteří pomáhají s jejich výcvikem. Američané mají odejít od konce roku. USA jsou však připraveny na žádost Bagdádu některé instruktory v zemi ponechat déle.

Reklama

Výběr článků

Načítám