Hlavní obsah

Mubarakovi hrozí poprava

Káhira

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak, zadržený kvůli potlačování demonstrací, by mohl být odsouzen k trestu smrti. V pátek o tom informovala egyptská média. Mubarak podle předsedy soudu přikázal použít násilí proti demonstrantům.

Foto: Reuters

Prezident Egypta Husní Mubarak na archivním snímku

Článek

Informaci o možném trestu smrti pro Mubaraka přinesl deník Al-Ahrám, který citoval předsedu odvolacího soudu v Káhiře Zakaríju Šalaše. Předseda soudu naznačil, že svědectví bývalého ministra vnitra Habíba Ibráhíma Adlího, který je vyšetřován ze stejného důvodu, potvrdilo, že Mubarak přikázal použití násilí proti demonstrujícím.

Pokud se prokáže, že k zabití pokojně protestujících došlo úmyslně, bude odsouzen k trestu smrti. Pokud se úmysl neprokáže, bude odsouzen k doživotnímu vězení, upřesnil Šalaš.

Pokud potlačení protestů, které nařídil, vedlo ke zraněním účastníků, mohl by Mubarak být odsouzen k trestu vězení od tří do pěti let.

Mubarak a jeho synové Gamál a Alá byli ve středu na 15 dní zadrženi kvůli vyšetřování násilného potlačení lednových a únorových protivládních nepokojů, při nichž bylo podle oficiálních informací zabito asi 800 lidí. [celá zpráva]

Protesty vyústily v odchod Mubaraka z čela země 11. února. [celá zpráva]

Vyšetřování bude podle státní televize trvat minimálně šest měsíců. Vyšetřovací komise začne bývalého prezidenta a jeho syny vyslýchat příští týden v souvislosti s podezřením z korupce. Podle Šalaše jim může hrozit od tří do 15 let vězení, pokud se obvinění potvrdí.

Proces s Mubarakem je součástí reakce na požadavky protestujících, kteří v posledních několika týdnech žádali urychlení vyšetřování představitelů bývalé egyptské vlády.

Bývalý egyptský prezident, kterého během úterního výslechu postihla srdeční slabost, je v nemocnici v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám