Hlavní obsah

Izraelská policie chce stíhat ministra zahraničí Liebermana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská policie ve středu doporučila zahájit soudní stíhání ministra zahraničí Avigdora Liebermana. Hrozí mu obvinění z praní špinavých peněz, zastrašování svědka a podvodu. V případě, že by byl usvědčen, mohl by skončit ve vězení i na deset let.

Foto: Maya Hitij/Pool , Reuters

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman

Článek

Generální prokurátor Jehuda Weinstein ministra informoval o tom, že zvažuje vznesení obvinění.

Lieberman dostane příležitost podrobit se výslechu, čímž by mohl obvinění předejít. Pokud Lieberamn přistoupí na slyšení, nemusí odcházet z vlády. Jestliže to ale odmítne, aby předem neprozrazoval argumenty obhajoby, bude obvinění vzneseno a to může Liebermanovo členství ve vládě ohrozit.

Policie se domnívá, že Lieberman přijal od podnikatelů deset miliónů šekelů (49 miliónů korun) jako úplatek. Peníze pak byly "proprány" přes bankovní konta a fiktivní zámořské společnosti, zejména kyperské. Policisté navrhují obvinit ministra z praní špinavých peněz, zneužití důvěry, zastrašování svědka a maření spravedlnosti. Za prokázané praní špinavých peněz může být v Izraeli vynesen až desetiletý trest odnětí svobody.

Skandál se objevil ještě před volbami v roce 2009, přesto Liebermanova  strana Izrael je náš domov uspěla a vytvořila s Likudem koalici.

Lieberman pocházející z Moldávie je odpůrcem mírových jednání s Palestinci a tvrdí, že konflikt s nimi se bude řešit ještě dlouho. Navrhuje vytyčit zcela nové hranice židovského státu, jehož součástí by se staly židovské osady na západním břehu Jordánu, který je okupovaný od šestidenní války. Výměnou by Palestinci získali území, kde převažuje arabské obyvatelstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám