Hlavní obsah

Turecko zvažuje zastoupení tálibů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko zvažuje hostit politickou kancelář afghánského Tálibánu a ujmout se role zprostředkovatele mírového urovnání konfliktu. Informovala o tom agentura AP. S odvoláním na činitele turecké diplomacie dodala, že tento plán ještě není aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Tálibánu

Článek

Podle Arsaly Rahmaniové, členky afghánské vládní rady pro politické urovnání, ještě potrvá, než plán dostane konkrétní podobu.

Britský list The Daily Telegraph napsal koncem loňského roku, že Tálibán žádá o základnu pro své velitele předtím, než začne s vládou v Kábulu vyjednávat o míru. Deník v té souvislosti zmínil některý z arabských států v oblasti Perského zálivu, Čínu nebo Turecko.

„Tálibán je pro svět psancem. Nemá žádné bydliště,“ řekl tehdy bývalý velvyslanec Tálibánu v Pákistánu mulla Abdul Salám Zaíf s tím, že dokud povstalci nebudou mít bezpečné útočiště, nemohou začít žádná plodná jednání.

Rovněž odborník na problematiku regionu a známý afghánského prezidenta Hámida Karzáího Ahmed Rašíd oznámil, že hovořil s pěti bývalými veliteli Tálibánu, kteří rovněž uvedli, že poté, co hnutí přišlo o opěrné body v Kandaháru a Hílmandu, chce si zřídit základnu v neutrální zemi – v arabských zemích zálivu, v Turecku, v Japonsku nebo dokonce v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám