Hlavní obsah

V bahrajnském vězení zahynuli šíitští aktivisté

Novinky,
Manáma

V bahrajnské vazební věznici zahynuli dva šíitští aktivisté, kteří byli zadrženi během protivládních protestů. Oznámilo to v pondělí bahrajnské ministerstvo vnitra. Několik šíitských aktivistů vyjádřilo obavy, že 31letý Alí Issa Sakír byl mučen. Vláda to ale odmítla.

Článek

Sakír zahynul, když proti němu zasáhli strážci, kteří se mu podle ministerstva vnitra snažili zabránit ve vytváření nepokojů. Při zásahu stráží utrpěl zranění a zemřel po převozu do nemocnice.

Celá jeho záda byla pokryta fialovými pruhy od bití nebo bičování. Zadržen byl 13. března pro podezření, že zabil policistu.

Ve vazbě zemřel už předtím čtyřicetiletý Zakaraja Rašíd Hassan, který trpěl srpkovitou anémií. Ten byl zadržen 2. dubna kvůli údajnému rozsévání nenávisti za pomoci nepravdivých zpráv a kvůli výzvám ke svržení režimu.

Opozice chtěla, aby se ze země stala republika nebo alespoň konstituční monarchie. Protože se protestů účastnili většinoví šíité, jimž vládne sunnitská elita, vláda protest popisovala jako sektářský.

„Jsme přesvědčeni, že je zabili ve vězení,“ řekl Nabíl Radžáb z bahrajnského centra pro lidská práva.

Vyslýchán byl i sám Radžáb, který prý publikoval na internetu uměle vytvořené obrázky. Kritice čelí i hlavní opoziční bahrajnské noviny al-Vasat.

O tvrdém postupu bahrajnských úřadů proti opozici svědčí i to, že před dvěma dny byl zbit a zadržen přední představitel opozice Abdul Hadi Chavadža.

Protesty v Bahrajnu, které propukly v půlce února, byly potlačeny za pomoci vojáků a policistů ze sousedních zemí Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. [celá zpráva] Zadrženo bylo 400 lidí, zabito 25.

Snaha vyřešit krizi v Jemenu vázne 

Spory vládnoucí garnitury a opozice přetrvávají také v Jemenu. Prezident Alí Abdalláh Sálih akceptuje plán navržený arabskými státy v Perském zálivu k vyřešení vleklé politické krize v zemi. Podle pondělního sdělení prezidentského úřadu je Sálih připraven pokojně předat moc v souladu s ústavou.

Jemenská opozice zprostředkovatelskou iniciativu Rady pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu (GCC) ale odmítla, protože zaručuje Sálihovi imunitu před trestním stíháním.

"Kdo by byl takový blázen, aby nabídl záruky režimu, který vraždí pokojné demonstranty. Naším hlavním požadavkem je, že Sálih musí napřed odstoupit," citovala agentura Reuters mluvčího opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám