Hlavní obsah

Izrael nabídl Hamásu příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael nabídl příměří palestinskému Hamásu, pokud radikálové z tohoto hnutí zastaví raketovou palbu na izraelské území. Nová vlna násilí trvá od čtvrtečního palestinského útoku na izraelský školní autobus. Následné izraelské odvetné akce si vyžádaly v palestinském pásmu Gazy 19 mrtvých a na 70 raněných.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští vojáci u hranice s pásmem Gazy

Článek

K příměří je ochoten také Hamás, ale musí k témuž přimět i ostatní radikální skupiny, které z pásma Gazy rovněž útočí.

"Zastaví-li palbu na naše města, přestaneme na ně střílet také my," řekl v rozhlase izraelský ministr obrany Ehud Barak.

Hamás tvrdí, že necílí na civilisty. Nemá prý ale technologii, která by umožňovala vyhnout se zásahům civilistů. Snahou přimět k příměří všechny ozbrojené frakce chce vedení Hamasu, které pásmu vládne, zabránit větší izraelské ofenzívě. Při té minulé na přelomu let 2008 a 2009 padlo na 1400 Palestinců.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael pohrozil novou ofenzivou proti Gaze

Náměstek izraelského premiéra ve středu pohrozil novým vojenským úderem v pásmu Gazy. Stalo se tak po dalších raketových útocích, které z palestinské enklávy...

Izrael zaútočil ze vzduchu na Gazu, dva mrtví

Dva členové radikálního palestinského hnutí Islámský džihád byli v neděli brzo ráno zabiti při leteckém útoku Izraele na pásmo Gazy. Další člen organizace byl...

Výběr článků

Načítám